Yakup (A.S.)

By | 12 Mart 2015

yakup-a-sYakup (A.S.)’a gelince:

Görünen âlemde peygamberlerin ruhları, yeniden zahir olmaya başlayınca en önce Hazret-i Yakup geldi. Bundan dolayı peygamberlik çoğunluğunun hükümlerine hazine kesildi ve ondan on iki oğul doğdu. Hak Celle ve Alâ Hazretleri bunların birincisini Cemal nuruna ayna gibi yarattı. Hazret-i Yakup o nuru gördü, ona âşık oldu ve Îlâhî güzellikten şaşkınlık içinde kaldı. Bundan sonra İlâhî güzellik (oğlu Yusuf) gözünden kaybolup ayrılığa düştü. Durmaksızın mahzun oldu. Çünkü aşk, muhabbetin meyvası ve hüzün de onun levazımındandı, gereklerindendi. Bundan dolayı kâmiller, erenler:

— «Aşk, hüznü iktiza ettirir, hüzün de belâyı, belâ da hüznü ge-rektirir!» demişlerdir.

Hazret-i Yakub’un hakikati ve ruhu Allah’ın Zat ruhundandır ki, o nurun ismi Kebîr’dir. Ve bundan dolayı, o İsrâiloğullarına nebiler hâzinesi, ulu hazine idi.

Yakub (A.S.)’ın aklı ve kalbi Hak Teâlâ’nın sıfat nurlarındandır. O nurun ismi Vedut’dur. Bunun için; oğlu Hazret-i Yusuf un yüzünde zahir olan İlâhî güzelliği sevdi, muhabbet bağladı. Hazret-i Yakub’un nefsi Allah’ın fiil isimlerinden ikisinin birindendir. Biri, Hâlik (yaratıcıdır), biri de Barî’dir. Bundan dolayı oğulları çok oldu.