Üç Ayların Faziletleri

By | 8 Nisan 2015

üç-ayların-faziletleriArka arkaya üç ayın Allah-u Teala tarafından mübarek kılınması ile Üç aylar müslümanlar arasında kutsal ve önemli zaman dilimleri arasında sayılmaya başlanmıştır. Üç aylar dediğimiz Hicri aylardır. Hicri üç ayların isimleri sırası ile şöyledir; Recep ayı, Şaban ayı ve Ramazan ayı. Bu üç mübarek ayın hepsinin birbirinden farklı faziletleri vardır.Üç ayların faziletleri hakkında salihler şöyle buyurmuştur:

♦ Recep, tövbe ayıdır. Şaban, muhabbet ayıdır. Ramazan ise, manevi yakınlık ayıdır.

+ ‘Sene bir ağaç gibi kabul edilirse, Receb o ağacın yaprak açma dönemi, Şaban ayı meyve verme mevsimi, Ramazan ise o ürünlerin toplanma zamanıdır. O mahsulleri devşiren- ler ise, müminlerindir. îbadet tohumunu Recep’de ekme­yen, Şaban ayında da o tohumu gözyaşıyla sulamayan kişi, Ramazan’daki rahmet hasadına nasıl ulaşabilir.

Yine Üç Ayların Faziletleri hakkında şöyle buyurulmuştur;üç-ayların-faziletleri-

+ Receb, günahlardan istiğfar içindir. Şaban, kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise, kalpleri nurlandırmak içindir.

Receb Allahü Teala’nın mağfiretine, Şaban ayı Resulullah (,Sallallahü Aleyhi ve Sellem)in şefaatine, Ramazan ise se­vapların kat kat edilmesine tahsis edilmiştir.

Üç ayların faziletlerinin bir diğeride öteki aylarda yapılan bir hasene, Receb’de 70 katı, Şaba- n’da 700 misli, Ramazan’da ise 1.000 katıdır.

-f “Receb günahları bırakmak, Şaban ibadetlere yönelmek, Ra­mazan ise dereceler beklentisine girmek içindir. Günahları bırakmayan, ibadetlere yönelmeyen ve mertebelere heves­lenmeyen kimse, boş işlerle uğraşanlardandır.”

+ ‘Receb, abdest gibi, Şaban elbise giymek gibi, Ramazan ise meyveler gibidir. Çiçeği olmayan ağacın meyvesi olmaya­cağı gibi, Recebe hürmeti olmayanın, Şaban’a tazim etme­yenin ise, Ramazan’a saygısı hiç olmaz.’

♦ “Receb, günahlardan istiğfar içindir. Şaban, kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise, kalpleri nurlandırmak içindir.”

+ Ömer bin Abdilaziz (Radıyallahü Anh) şöyle buyurdu: “Se­ne içinde dört geceye dikkat edeceksin. Allahü Teala, o ge­celerde bol bol rahmet indirir. O geceler şunlardır:

–                     Receb ayının ilk gecesi.

–                     Şaban ayının orta gecesi (15. gecesi olan Beraat gecesi).

–                     Ramazan ayının 27. gecesi (olan Kadir gecesi).

–                     Ramazan bayramı gecesi.”