Tesettürlü Bir Hanım Nâmahrem Bir Erkeğin Yanında Oturabilir Mi ?

By | 19 Mart 2015

Tesettürlü Bir Hanım Nâmahrem Bir Erkeğin Yanında Oturabilir Mi ?Tesettürlü Bir Hanım Nâmahrem Bir Erkeğin Yanında Oturabilir Mi ?

“Yanında” ifadesinden iki mânâ çıkabilir: Birisi aynı odada, aynı mekânda, aynı yerde; diğeri de başka şahısların bulunduğu bir yerde yan yana oturma şek­linde anlaşılabilir. Bir kere ne kadar tesettürlü olursa olsun, yanlarında üçüncü bir şahıs yoksa bir arada bu­lunmaları caiz olmaz. Başkaları varsa ve bir ihtiyaç ve zaruret söz konusu ise aynı mekânda oturur, ihtiyacını gördükten sonra da oradan ayrılır. Misafir durumu varsa; imkân nisbetinde aynı odada oturmamalı. Er­keklerin kendi aralarında, kadınların da kendi arala­rında oturmaları icap eder. Böylece her iki taraf da ra­hat etmiş, istediği gibi hareket etmiş olur.

Yanyana oturma şeklinde anlaşılırsa, bu daha çok toplu taşıma araçları, toplantı ve resmi yerler gibi ka­labalık ortamlarda söz konusu olabiliyor. Burada da zaten zaruret olmasa, bir iş meselesi bulunmasa ne orada hazır olur ve ne de oturur. Hepimizin bildiği bir nokta da şudur ki: Tesettürlü olan bir hanım tesettü­rünü sadece giyinmekle değil, aynı zamanda kendi ko­numunu da muhafaza ederek tesettürün gereklerini ye­rine getirmiş olur.

İzzetini, vakarını, iffetini, haya ve ağırbaşlılığını her vesile ile hissettirmeli ki, gerçek mânâda tessettür içinde bulunmuş olsun. Çünkü, “Haya güzeldir, ancak hanımlarda daha güzeldir” gerçeği tesettürün haya ile süslenmesini hatırlatmaktadır.