Sofrada Şaka Yapmak

By | 30 Ağustos 2014

sofraNüktedan ve hazır cevap bir mizaca sahip, aynı zamanda İslâm’ın ilk çilekeşlerinden olan Suheyb-i Rumî isimli sahabe de Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem ile olan bir hatırasını şöyle anlatır; “Allah Resûlü’ne uğradığımda sofrasında ekmek ve hurma vardı. Bana:
“- Buyur ye!” dedi. O sırada göz ağrısı çekiyordum. Hemen sofraya oturup yemeye başladım. Fahr-i Kâinat Efendimiz bana takıldı ve:
“- Hem gözün ağrıyor hem de hurma yiyorsun ha!” dedi. Ben de:
– Ağrımayan tarafıyla çiğniyorum ya Resûlullah! Dedim. Bu cevabım üzerine Efendimiz azı dişleri görününceye kadar güldü.

Açıklama:
Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem hanımlarıyla aralarındaki sevgi bağlarını pekiştirecek, yakınlığını artıracak tarzda senli-benli olurdu. Bunun en güzel örneklerinden biri de, Hz. Aişe ile evliliklerinin ilk yıllarında yaptıkları koşudur. Validemizin anlattığına göre, Resul-i-Ekrem sallallâhu aleyhi vesellem yanındaki sahabelere, “siz yürüyedurun”, buyurdu. Sahabe bir hayli gittikten sonra, Hz Aişe’ye “Yarışalım mı?” diye sordu. Hz. Aişe bu teklifi severek kabul etti. Yarıştılar; genç ve enerjik validemiz yarışı kazandı. Aradan yıllar geçtikten sonra yine bir sefer esnasında, Efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem Aişe validemizle yaptığı koşuyu kazanmış, koşunun ardından Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem- gülerek, “Bu vaktiyle kazandığın müsabakanın rövanşıdır.” buyurdu.
Yine Hz Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem Hz. Aişe ile birlikte yemek yerken bir şeyi önce O’nun içmesini ister, sonra da özellikle O’nun ağzını değdiği yerden içerdi. Şayet et yiyorlarsa, Hz Aişe’nin elindeki parçayı alır, O’nun ağzının değdiği yerden ısırırdı.

Hz. Aişe validemizin anlattığına göre, bir gün Rasûlullah sallallâhu aleyhi vesellem için bulamaç pişirir. Yanlarında Şevde validemiz de bulunmaktadır. Hz, Aişe, Şevde validemize, “buyur sen de ye” der. O imtina edince “yüzüne bulayacağım” diye tehdit eder. Şevde validemiz yememekte ısrar edince, Aişe validemiz Şevde validemizin yüzünü bular. Ortaya çıkan manzaraya Hz Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem güler ve elini Şevde validemize koyarak: “Ne duruyorsun sen de O’nun yüzüne sür” der. Hz. Şevde de Hz. Aişe’ye sürer, Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem- O’na da güler.