Sır Saklamayı Öğretmek

By | 10 Ağustos 2014

feraceler

 

sir_jpgResûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem eğitim metodunda hiç şüphesiz çocuk­lara sır saklamalarını öğretmek de vardı. Abdullah b. Cafer dedi ki: “Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem beni merkebine bindirdi ve bana bir sır verdi. Ben onu insanlardan hiç kimseye söylemedim.”

Açıklama:

Sır vermek şüphesiz ki kişinin kendisine olan güveninin artmasına vesile olur. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem çocuklara sır vererek onların özgüvenlerinin art­masını, taşıdıkları sır değerince kendilerini değerli hissetmelerini sağlamıştır.

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem Enes’i radıyallâhu anh bir gün bir işe gön­dermişti de bu yüzden Enes eve geç kalmıştı. Annesi neden geç kaldığını sorunca Resûlullah’m kendisini bir işe gönderdiğini ve bu yüzden geç kaldığını söylemişti. Annesi işin ne olduğunu sorunca Enes şöyle der:

 

“Anne, bu sırdır. Söyleyemem.”

Bunun üzerine annesi de Enes’e Resûlullah’ın sırlarını kimseye söyleme­mesi gerektiğini öğütler. Enes radıyallâhu anh bu hadisi kendisine rivayet ettiği Sabit’ten de bu işin ne olduğunu saklamış ve şöyle demiştir:

“Allah’a yemin olsun ki, şayet Resûlullah’ın bu sırrını herhangi birine söyle­miş olsaydım sana da söylerdim.”

Açıklama:

Bu hadisten istifade edilen başka bir husus da şudur: “Anne ve baba ço­cuğunu sorumsuz bırakmamalı, günlük neler yaptığını onlara sormalı eve geç geldiği zaman ise nerede kaldığını, sormalıdır. İşte Enes’in annesinin bu tutumu anlattıklarımıza bir örnektir.