Şakayla da Olsa Birbirilerini Korkutmamak Öğretilmelidir

By | 10 Temmuz 2014

kuran

 

cocuk-yalan“Her kim, kardeşine silah doğrultursa onu indirene kadar melekler ona lanet ederler. Silah doğrulttuğu isterse ana ,baba , kardeşi olsun fark etmez.”

Açıklama:

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem bizlere yaşam kaidelerine dair bir çok şeyi öğretmiştir. Bunlardan bir tanesi de kişilerin birbirilerini şaka ile de olsa korkutma­maları, tehdit etmemeleri, silah ve benzeri kesici aletlerle şakalaşmamalarıdır.

Hadisin özellikle son kısmında kişinin öz kardeşinin zikredilmesine ayrıca dikkat edilmelidir. Çünkü bir insanın genel olarak kendi öz kardeşine öldürmek için silah doğrultması düşünülmez ve kişinin kardeşine doğrulttuğu silah şaka kabilindendir. İşte hadiste nehyedilen şaka kabilinden de olsa kişinin öldürme ihtimali en zayıf olan kendi öz kardeşine silah çekmesidir. Nitekim bir başka ha­diste Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmaktadır:

“Sizden biriniz kardeşine doğru silahını doğrultmasın. Çünkü hiç bilemez şeytan belki eline hız verir de kardeşini öldürür ve böylece cehennem çukuruna düşer.”

İnsanların birbirileri ile şakalaşmaları aralarındaki sevgi ve ülfetten kaynak­lanan bir durumdur. Ancak şakanın seviyesi iyi ayarlanmadığı sürece bu çoğu zaman önüne geçilemeyecek hadiselere sebep olabilir. İşte yukarıdaki hadislerde görüldüğü gibi bazen şaka ile de olsa kişinin karşısında bulunan kimseye silahını doğrultması belki onun ölümüne neden olabilir. Nitekim şu günümüzde böyle bir çok hadiseye tanıklık etmişizdir.

 

Yine bazen şakalaşmalar kişilerin birbirilerine zarar vermesine neden ola­bilir. Bilhassa müslümanların birbirilerine karşı sevgi ve ülfetini bozmak isteyen şeytanın araya girmesiyle şakalaşmalar bir anda kavgaya dönüşebilir. Çünkü şeytan her daim müslümanların arasına kin ve fesat tohumları atma adına nö­bette beklemektedir.