Rifaa’nın Eşi Kendisini Bain Talakla Boşayan Kocasına Geri Dönmek İstiyor

By | 11 Eylül 2014

hasema

 

düğün-töreniRifaa el-Karzi’nin eşi Resûlullah’a sallallâhu aleyhi vesellem gelir ve şöyle der: “Ben Rifaa’nın nikâhında idim. O beni boşadı ve boşanmamı kesinleştirdi. Bende Abdurrahman b. Zübeyir ile evlendim. Fakat onda bulunan ancak elbi­senin saçağı gibidir.” Bunun üzerine Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem kadına, “Rifaa’ya geri dönmek istiyor musun? İkinci kocan Abdurrahman senin balcağızından sende onun balcağızından tatmadıkça olmaz.” buyurur.

Açıklama:

Birçok erkek eşine olan sevgisine ve çocukları olmasına rağmen evliliğe son vermede aceleci davranmaktadır. Boşama sayısı üçe ulaştığında ve artık evliliğe devam etme imkânı kalmadığında istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor ve erkek Allah’ın koyduğu hükmü zorlayarak eşine tekrar dönebilmek için değişik yollar aramaya çalışıyor. Bu çıkış yollarından biri de erkeğin, boşadığı eşi ile anlaşmalı olarak evlenip tekrar onu boşayıp kendisi ile evlenmesini sağlayacak birini bul­masıdır.

Oysa bu kimse Resûlullah’m sözünün nassı ile lanetlenmiştir: “Allah hülle yapana da yaptırana da lanet etmiştir.”

Bu uygulamayı Cenabı Allah, eşlerin ibret ve öğüt almaları, ayrıca başlarına gelen küçük büyük her sıkıntıda boşanmayı hemen başvuracakları bir oyuncak haline getirmemeleri için emretmiştir. Bu durumdaki karı kocanın; kadın başka bir koca ile evlenip, ikinci kocanın da karısı ile evlilik muaşeretini yaşayıp ahla­kını ve niteliklerini görerek evliliğin anlamı gerçekleştikten sonra, eğer bu ikinci koca kadını boşarsa ancak o zaman birinci kocasına dönmesi caiz olabilir.