Namaz Vakti Ezan Okuma

By | 12 Kasım 2014

namaz-vakti-ezan-okuma-Namaz vakti ezan okuma ilk olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) zamanında başlamaktadır. Müslümanlığın ilk yıllarında Mekke’de müslümanlara zulüm ve eziyetler yapıldığı için müslümanlar ibadetlerini gizli yapıyorlari, namazlarınıda gizli gizli kılıyorlardı. Bu dönemde daha ezan okunmaya başlanmamıştı. Medine’ye hicret edildikten sonra hem rahat ibadet edilebildiği için hem de müslümanların sayısı arttığı için namaz vaktinin girdiğini duyurulmasına ihtiyaç duyulmaya başlandı.

Bu konu Peygamber Efendimiz (sav) ve Ashabı arasında görüşüldü. Bazı fikirler ortaya atıldı. Namaz vakitlerinde bayrak dikilmesi teklifi kabul görmedi. Boru çalınması teklifi yahudi âdeti olduğu için istenmedi, Çan çalınması hıristiyanların, ateş yakılması ise mecusilerin işi olduğundan, onlara benzemekten kaçınma sebebiyle beğenilmedi. Sonra Hazreti Ömer (R.A.)´in, yüksek bir yerde nidâ olunması teklifi münasip görüldü. Namaz vakti ezan okumaya böylece karar verildi.

namaz-vakti-ezan-okumaPeygamberimizin (sav) emriyle ilk ezanı Hazreti Bilâl (R.A.) okudu. Namaz vakti ezan okumada ezanın ilk şekli «Essalâtü câmiatun = Cemaatle namaza!»  şeklindeydi. Daha sonra Hz. Bilal’in ve sahabilerden bazılarının gördüğü rüyalar sonucu ezan günümüzde kullanılan halini almıştır.

Namaz Vakti Ezan Okuma müslümanlığın alametlerinden olduğu gibi aynı zamanda büyük sünnetlerdendir de bu yüzden müslümanlar ezanı duyunca kendilerine çeki düzen verip saygı ile dinlerler.