Nafile Namazları Evde Kılmak

By | 1 Ağustos 2019

Zeyd ibni Sabit -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edil­diğine göre Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle bu­yurdu: “Ey insanlar evlerinizde namaz kılınız, çünkü farzların dışında kılınan namazların en faziletlisi kişinin evinde kıldı­ğı namazdır.” (Buhari, İ’tisam 3, Ezan 81, Müslim, Müsafirin 213)

İbni Ömer -Allah onlardan razı olsun-’den rivayet edildi­ğine göre Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyur­dular: “Namazlarınızın bir kısmını evlerinizde kılınız oraları kabirlere çevirmeyiniz.” (Buhari, Salat 52, Müslim, Müsafirin 208)

Cabir -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edildiğine gö­re Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Siz­den biriniz farz namazı mescidde kıldığı zaman o namazdan evine de bir pay ayırsın. Böylece Allah bu namazı sebebiyle evinde hayır ve bereket meydana getirir.” (Müslim, Müsafirin 210)

Ömer ibni Ata’dan rivayet edildiğine göre Nafi ibni Cübeyr Muaviye’nin namaz kılması hususunda Saib’ten gördü­ğü şeyi öğrenmek için Ömer ibni Ata’yı Nemirin kız kardeşi­nin oğlu Saib’e göndermiş, o da durum hakkında şu cevabı vermiş.

“Evet Maksure’de Muaviye ile beraber cumayı kıldım. İmam selam verdikten sonra kalkıp farzı kıldığım yerde cu­manın sünnetini de kıldım. Muaviye evine gidince bana bir adamla haber göndererek şunları söyledi. Yaptığın şeyi bir daha yapma. Cuma namazını kıldıktan sonra biriyle konuş­madan veya mescidden çıkmadan başka bir nafile namaz ekleme. Zira Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem bize; “Ko­nuşmadıkça veya mescidden çıkmadıkça farz namazına baş­ka bir namazı eklememeyi emretti.” (Müslim, Cuma 73)