Misafirperverliğin Üstünlüğü

By | 31 Temmuz 2014

pardesu

MisafirperverMisafirperverliğin Üstünlüğü

Buraya kadar yazdıklarımız, çağrılmadan ziyarete gidenler içindir. Davet etmenin hükümleri daha ayndır.

Misafir gelince, tekellüf etmeyiniz; siz çağırırsanız, hiçbir şey eksik etmeyiniz denmiştir. Misafirperverliğin Üstünlüğü Yâni elinizden geleni yapınız. Ziyafetin üstünlüğü hakkında çok hadisi şerifler vardır. Seferde kalabalık halde birbirlerine uğramak Arab âdetidir ve böyle misafirin hakkını yerine getirmek mühimdir. Bunun için Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu: «Misafirperver olmayanda hayır yoktur» t1). Ve yine buyurdu: «Misafir için tekellüf etmeyi

niz. Sonra ona düşman olursunuz. Misafire düşman olana Allahü Teâlâ da düşman olur» (2). Garib bir misafir gelirse, onun için borç yapmak ve tekellüf etmek caizdir. Fakat birbirlerini ziyarete gelen dostlar için yapılmamalıdır. Gidip gelmemeye sebep olur. Misafirperverliğin Üstünlüğü Peygamber Efendimizin (sallâllahü aleyhi ve sellem) kölesi Ebû Râfi’ diyor ki: Resûlüllah (aleyhisselâm) bana buyurdu: «Filân Yahudi’ye söyle, Eeceb ayma kadar borç un versin. Misafirim gelmiştir». Yahudi «Te’minat vermeyince vermem», dedi. Döndüm ve dedim ki: «Yâ Resûlâllah, te’minat istiyor». Peygamber Efendimiz (aleyhisselâm) buyurdu: «Vallahi ben gökte de eminim, yerde de eminim. Eğer verirse, geri veririm. Şimdi zırhımı te’minat göster» C3). Götürdüm ve te’minat verdim.

İbrahim aleyhisselâm, misafir aramak için üç dört kilometre giderdi. Misafir bulamayınca, yemek yemezdi. Onun bu husustaki sadakatinin delili olarak, medfûn olduğu yerde el’ân ziyafet verilir. Orası bir gece bile misafirsiz kalmaz. Bazan orada yüz yirmi kişi misafir olur. Bunun için birçok köyler vakfedilmiştir.