Misafir Olacağı Eve Girinceye Kadarki Sünnetler

By | 7 Eylül 2014

namaz-kildiran-seccade

 

misafirlikEfendimiz adamın baktığını gördü. Görünce de; “Eğer içeri baktığını bil­seydim, o an şu çubuğu gözüne batırırdım. Şüphesiz izin, gözlerin haramdan korunması içindir.” buyurdu.”

 

Açıklama:

İrşad makamında olan büyüklerin bazen sertleşmesi, üzerinde durulan me­selenin ciddiyetini hissettirmesi ve tesir gücünü yükseltmesi gerekebilir. Bu hadis­te bunun örneklerinden birini görüyoruz.

Aynı şey babalar, anneler, öğretmenler için de geçerlidir. Onlar da hayat seyri içinde basite alman, ancak neticesi büyük olan konularda kesin tavır al­mayı bilmeli, konunun ciddiyetini, uyarılması gereken çocuklara ve öğrencilere hissettirmelidir.

Hata edenlerin gönüllerinde biraz da suçluluk, hata rüzgârı esmeli, aynı ha­tayı bir daha işlememek, yeni mahcubiyetler yaşamamalıdırlar. Kısa bir süre du­yacağı gönül kırıklığı, bu hatayı sık sık işlemesinden elbette ki daha hayırlıdır.

Onun davranışları ve sözleri hem o kişi için, hem de asırlar boyu devam eden ümmetinin her ferdi için bir ikazdır, bir edeb eğitimidir…

Kapı önünde hatalı duruş, kapı deliklerinden, aralıklarından, pencerelerden içeri bakılmaya çalışılması basite alınamayacak ciddiyette bir hatadır.