Mescidlere Girmenin Fazileti

By | 1 Ağustos 2019

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edil­diğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Her kimse namaz için camiye gidip gelirse Allah onun her geliş ve gidişinde onun için cennette bir sofra hazır­lar.” (Buhârî, Ezan 37; Müslim, Mesâcid 285)

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edil­diğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdular. “Bir kimse evinde güzelce temizlenir(abdest alır) ve Allah’ın farzlarından bir farzı yerine getirmek için Allah’ın evlerinden birine giderse attığı her adımdan biri bir günahı­nı silip yok eder, bir diğeri de derecesini yükseltir.” (Müslim, Mesacid 282)

Ubey ibni Ka’b -Allah ondan razı olsun- şöyle dedi: En­sardan bir adam vardı. Evi mescide ondan daha uzak bir kişi bilmiyorum. Buna rağmen hiçbir namazı da kaçırmıyordu. Kendisine,

-Keşke karanlık ve aşırı sıcak günlerde binebileceğin bir eşek satın alsan? denildi. Adam da:

-Evimin mescide yakın oluşu beni sevindirmez. Ben mescide gidişimde ve aileme geri gelip giderken attığım her adıma sevap yazılmasını istiyorum, deyince Rasûlullah sal­lallahu aleyhi vesellem: “Allah bütün bunların hepsinin seva­bını senin için bir araya topladı.” buyurdu. (Müslim, Mesacid 278)

Cabir -Allah ondan razı olsun- şöyle dedi. “Mescidin çev­resindeki arsalar boş kalmıştı. Beni Selime mescidin yakını­na taşınıp yerleşmek istediler. Bu arzu peygamber sallallahu aleyhi vesellem’e ulaşınca onlara:

“Bana gelen bilgiye göre mescidin yakınına taşınıp yer­leşmek istiyormuşsunuz öyle mi?” buyurdular onlar da:

“Evet ey Allah’ın Rasulü, böyle arzu etmiştik, dediler. Ra­sûlullah sallallahu aleyhi vesellem bunun üzerine iki defa “Ey Selime oğulları yurtlarınızdan ayrılmayınız ki adımlarınıza sevap yazılsın.” buyurdular onlar da:

-Artık yerlerimizden göçmek bizi sevindirmeyecektir dediler. (Müslim, Mesacid 280)

Ebu Musa -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildi­ğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:”Muhakkak ki insanların namazdan dolayı sevabı en büyük olanı uzak mesafeden camiye gelmek için en fazla yürüyenle­ridir. Namazı imamla birlikte kılmak için bekleyen kimsenin sevabı namazı tek başına kılıp sonra uyuyan kimseden daha büyüktür.” (Buhari, Ezan 31 Müslim, Mesacid 277)

Büreyde -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyur­muşlardır. “Karanlık gecelerde mescidlere yürüyerek giden kimselere kıyamet gününde tam bir nura (aydınlığa) kavu­şacaklarını müjdeleyiniz.”(Ebu Davud, Salat 50, Tirmizi, Salat 116)

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildi­ğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem: “Size, Allah’ın kendisiyle günahlarınızı sileceği ve derecelerinizi yükseltece­ği hayırları haber vereyim mi?” buyurdular.

Ashab da, “Evet Ya Rasûlullah” dediler. Bunun üzeri­ne Rasûlullah sallallahu aleyhi vesellem: “Bütün güçlüklere rağmen abdesti güzelce almak, mescidlere doğru çok adım atmak ve bir namazı kıldıktan sonra öteki namazı beklemek ve iki defa işte bağlanmanız gereken, rağbet etmeniz gereken şeyler bunlardır.” buyurdular. (Müslim, Tahara 41)

Ebu Said el Hudrî -Allah ondan razı olsun-’den rivayet edildiğine göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Mescidlerde cemaatle namaz kılmayı alış­kanlık haline getiren bir kimseyi gördüğünüz zaman onun gerçekten iman sahibi olduğuna şahitlik ediniz. Allah şöyle buyurur; “Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve ahiret gü­nüne inanan namazı kılan zekatı veren ve Allah’tan başka kimseden korkmayanlar şenlendirir ve onarırlar. İşte on­lar doğru yolu bulanlardan olabilirler.” (Tevbe 18) (Tirmi­zi, İman 8)