Konuk Sahibine Zorluk Verecek Kadar Yanında Durulmaz

By | 7 Eylül 2014

hac-umre-seti

 

Misafir Olarak Ağırlamayandan Hak TalebiEbû Şurayh El-Kâ’bî’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:

“— Kim Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsa, hayırlı söz söylesin yahut sussun. Kim Allah’a ve âhiret gününe iman ediyorsa, misafirine ikram etsin. (Ona âdetten fazla ikram olmak üzere) onun bahşişi, bir gün ve bir gecedir. Konukluk (müddeti) üç gündür. Bundan sonrası sadakadır. Ev sahibine zorluk verinceye kadar misafirin evde durması ona helâl olmaz.”

Açıklama:

Ev sahibini darda bırakmak ve ona eziyet vermek yoktur. Misafir anlayış gös­tererek ve fazla yük olmayacak şekilde hareket ederek ayrılması lâzımdır. Hane sahibinin rıza durumunu, içinde bulunduğu şartları göz önüne alarak, misafir onu incitmeyecek ve güçlüğe sokmayacak şekilde hareket etmelidir.

• Ebû Şurayh el-Adevî radıyallâhu anh anlatıyor: “Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem buyurdular ki: “Kim Allah’a ve âhirete inanıyorsa, misafirine “caize”sini ikram etsin.”

Yanındakiler sordular:

“Ey Allah’ın Resûlü! Caizesi de nedir?” sallallâhu aleyhi vesellem açıkladı:

“Bir gecesi ve gündüzüdür. Misafirlik üç gündür. Bundan fazlası sadakadır. Misafire, ev sahibini günaha sokuncaya kadar yanında kalması hoş değildir.

Tekrar sordular:

“Misafir ev sahibini nasıl günaha sokar?” sallallâhu aleyhi vesellem açıkladı:

“Adamın yanında ikamet eder kalır, hâlbuki kendisine ikram edecek bir şeyi yoktur.”