Kızın Çeyiz Hazırlaması

By | 16 Eylül 2014

pardesu

 

çeyizKızın, kocası için beyaz eşya, örtü, yatak gibi şeylerle çeyiz hazırlaması vacip değildir. Ebû Hanife, Şafiî, Ahmed bin Hanbel, İbn Hazm ve bazı âlimler, kadının kendi mehrinden veya farklı imkânlarıyla çeyiz hazırlamasının vacip olmadığını; evlerinin her ikisine de layık, serî bir mesken olması için, evde kullanılacak her türlü eşya ve ihtiyacın hazırlanmasının erkeğin sorumluluğunda olduğunu belirtmişlerdir. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur; “Onları gücünüz nispetinde kendi oturduğunuz perde oturtun.”

Kadına verilen mehir, çeyizlerine mukabil değildir. Bir bağış, iyilik ve gö­nül rızasıdır. Nitekim Yüce Allah; “Kadınların mehirlerini gönül rızası ile verin. ” buyurmuştur. Daha önce de belirtildiği gibi mehir, kadınla cinsel birlikteliğin he­lal olmasına mukabildir. Bir şeyin iki karşılığı olmaz. Hatta erkek, kadının çeyizi­nin güzel olacağını umarak, mehri misilden daha fazla vermesi halinde, fazladan verdiği miktar mehirden ayrı tutulmaz.

Nişanlısının çeyiz hazırlaması için erkeğin mehirden ayrı olarak verdiği para­lar, mehire katılmaz. Çünkü bunlar şartlı hibe hükmündedir. Kadının kendisinin veya ailesinin çeyiz olarak hazırladığı her şey kadına aittir. Çünkü kadın bunlan hazırlamaya mecbur değildir.