Karanlıkta Namaz Kılınabilir Mi ?

By | 18 Mart 2015

Karanlıkta Namaz Kılınabilir MiKaranlıkta Namaz Kılınabilir Mi ?

Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kıl­manın mekruh olduğuna, ne namazın mekruhları bö­lümünde, ne de başka yerlerde rastlamadık. Yalnız namaz kılarken gözleri yummanın mekruh olduğu bil­dirilmektedir. Bunun da sebebi, namaz esnasında ba­kılması mendup olan secde mahallinin görülmesini engellediği içindir. Çünkü, kıyamda iken secde edilecek yere bakmak namazın âdâbından ve menduplarındandır.

Karanlık veya yarı karanlık bir yerde namaz kıl­mak, ancak şu şekilde mahzurlu olur. Namaz kılınacak veya secde edilecek mahallin temiz olup olmadığı husu­sunda şüphe ediliyor veya pis olduğuna dâir bir ihtimal varsa, namazın farzlarından olan necasetten taharet yerine gelmediği yahut temizliği hususunda şüphe edil­diği zaman namaz kılmak mahzurlu olur.

Fakat, seccadenin veya secde edilecek yerin temizliği hakkında kesin bir bilgi ve kanaatiniz varsa, karanlık da olsa böyle bir yerde namaz kılmak mekruh olmaz. Çünkü, burada bir de zaruret vardır. Zira, insan, ancak mecbur kaldığı zamanlarda karanlık bir yerde namaz kılar.