Karaciğer ve Safra Kesesi Temizliğinin Faydaları Nelerdir ?
Karaciğer ve safra kesesi temizlemesine başlamadan önce sindirimi düzeltmek, kabızlıktan kurtulmak, mide ve bağırsaklarda yara varsa onları kapatmak gerekir. Sindirim sistemi ancak bu şekilde karaciğer ve safra kesesinden zararlı maddeleri atma gücü kazanır. (“Mide ve Bağırsaklar için Öneriler” bölümüne bakınız).
Uyarı: Karaciğer temizlemesine ön hazırlık, kendi kendine tedavi uygulayanlar içindir. Hekim tavsiyesi ile özel tedavi görenlerin ön hazırlık yapmasına gerek yoktur. Önerilen zamanlarda “Karaciğer Temizlemesi 3.Gün’ü uygulamaları yeterlidir.
Ön Hazırlık
- Hekim farklı bir şey önermediyse, kronik hastalar ve 50 yaşın üstündekiler ön hazırlık yapmalı, sonra 3 gün süren karaciğer temizlemesini uygulamalıdır. Ön hazırlık olarak 28-35 gün boyunca aşağıdaki beslenme programı uygulanır.
- Sabahtan öğleye kadar meyve ve salata yenir veya meyve ve sebze suyu içilir. (Limon suyu, greyfurt suyu, elma suyu, havuç suyu, ıspanak suyu + havuç suyu karışımı veya elma suyu + havuç suyu karışımı)
- Öğlen, salata veya yoğurtla bir çeşit sebze yemeği ya da sadece salata veya maydonozlu ve sarımsaklı yoğurt yenir.
- Akşam, salata veya meyve yenir. İsteyen bunun yerine sadece bal ile zencefil çayı ya da yeşil çay içebilir. (Bal çaya karıştırılmaz, çayın yanında yenir)
- Yatmadan önce 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı+30 gr. limon suyu karışımı içilir.
- Gençler ve sağlıklı olanların ise bu beslenme programını 14 gün uygulaması yeterlidir.
Not: Hazırlık boyunca haftada 1 -2 günü sadece meyve suyu veya havuç suyu karışımıyla geçirmek daha iyi olur. Kabızlık sorunu olanlar salata veya yemeğin üzerine öğütülmüş sinameki serpmelidir. Sinameki yerine keten tohumu suda bekletilerek içilebilir.
- Hem ön hazırlığa, hem karaciğer temizlemesine başlarken niyet edilir.
- Niyet çok önemlidir çünkü karaciğer çalışmasını, yapılan niyete göre planlar.
- Karaciğeri temizleme süresi 3 gündür. Temizlemeye başlamadan önceki akşam, tercihe göre magnezyum sülfat ya da öğütülmüş sinameki içerek veya lavman yaparak bağırsaklar boşaltılmalıdır. Ertesi sabah lavman yapılır. Lavman seti içindeki jel ve sıvı madde kullanılmaz, yalnızca torba ve hortumu kullanılır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı da hortumun ucundaki plastik aparattır. Uygulama esnasında hortumun ucundan çıkıp bağırsak içine kaçabileceği için bu aparat da kullanılmamalıdır. Lavman suyunun 35-36 derece olması gerekir. Bir buçuk litre lavman suyuna 1-2 limon suyu katılabilir. Hortumun ucuna zeytinyağ sürülür ve makattan 15 cm. kadar içeri doğru yavaş yavaş sokulur.
- Gün
- Bağırsakları boşalttıktan sonra meyve veya sebze suyu içmeye başlanır. Karaciğer temizlemesi için en uygunu elma suyu kullanmaktır. Ancak greyfurt suyu, limon suyu, ıspanak suyu ve havuç suyu da içilebilir.
- Meyve ve sebzeler taze olmalı, içileceği anda sıkılarak bekletilmeden içilmelidir. Meyve veya sebze suları, bardağın l/4’ünü su oluşturacak şekilde suyla karıştırılır. En az 1,5 litre olmak şartı ile 3 litreye kadar içilebilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de mevsim meyve ve sebzelerinin kullanılmasıdır.
- Gün
- Birinci gün gibi, meyve veya sebze suları içmeye devam edilir. Çalışanlar iş yerinde ilk 2 gün 2-3 elma, limon veya greyfurt yiyebilir. Meyve yiyenler 2. günün akşamı, büyük abdeste çıkmadıysa magnezyum sülfat veya toz sinameki içmeli ya da lavman yapmalıdır.
- Gün
- Bütün gün meyve veya sebze suyu içmeye devam edilir. Akşam saat 17:00’de bir çorba kaşığı magnezyum sülfat bir bardak suda eritilir ve içilir. (Magnezyum sülfat bulunamazsa, yarım çay kaşığı öğütülmüş sinameki içilmelidir).
- 17:00’den 19:00’a kadar hiçbir şey içilmez. Saat tam 19:00’da sağ tarafa, karaciğer üzerine ılık su torbası koyarak yatılır. 50 gr. sızma zeytinyağı (rafine olmamış) 50 gr. limon suyu ile karıştırıp 15 dakikalık aralarla içilir.
- Orta boylu ve orta kilolu olanlar için miktarın tamamı 250 gr. zeytinyağı + 250 gr. limon suyu = 500 gr. olmalıdır.
- Boylu ve kilolu olanlar için miktar, 300 gr. zeytinyağı + 300 gr. limon suyu = 600 gr. olmalıdır.
- Kısa boylu, genç ve zayıf olanlar ve 50 kilodan ağır olmayanlar için 200 gr. zeytinyağı + 200 gr. limon suyu, 400 gr. yeterlidir.
- Limon suyu, her defasında içilirken, taze sıkılmalıdır. Eğer yağ içme esnasında mide bulantısı olursa, ağzı açıp derin nefes alıp vererek, yutmamak kaydıyla nane veya ayva çiğneyerek bulantı durdurulabilir.
- Yağ içme araları daha uzun veya daha kısa tutulabilir ancak öyle ayarlanmalıdır ki, zeytinyağı + limon suyu karışımı saat 21:00’e kadar bitirilmiş olmalıdır.
- Saat 19:00’dan 23:00’e kadar ılık torba karaciğerin üzerinde olacak şekilde yatmaya devam etmeli ve tuvalet ihtiyacı dışında kalkmamalıdır. Aksi halde kusulabilir. Kusmamaya gayret etmek gerekir, çünkü içilen karışım çıkartılırsa, temizleme işlemi gerçekleşmez. Saat 24:00’den sonra kusma ihtiyacı olursa mutlaka kusmak gerekir. Bu karaciğerin temizlenmeye hazır olmadığına veya karaciğerde çok miktarda ağır toksin toplandığına işarettir. Açığa çıkan bu toksinler uzun bir yol olan bağırsaklar yerine kusmayla en kısa yoldan dışarı atılır, böylece kana karışmamış olur. Bu, bağışıklık sisteminin vücudu korumak için geliştirdiği mükemmel bir yöntemdir.
- Gece saat 23:00-02:00 arası 2-3 defa büyük abdeste çıkmak gerekir. Saat 02.00’ye kadar büyük abdest gelmezse, lavman yapılmalıdır. Büyük abdeste kendiliğinden veya lavmanla çıkılsa, her iki durumda da ertesi sabah 07:00’de tekrar lavman yapılır. Bağırsaklardan atılanları daha detaylı gözlemlemek için, mutlaka lazımlık (hatta süzgeç) kullanılmalıdır. Lavmandan sonra yağsız-tuzsuz 2-3 kaşık pirinç lapası yiyerek karaciğerin kapanması sağlanır.
- Temizleme işleminden sonra büyük abdestle karaciğerdeki ve bağırsaklardaki kurtlar, safra kesesindeki taşlar, bağırsak ceplerinde toplanan dışkısal taşlar ve siyah, petrol renkli pislikler dışarı atılır.
Dışarı atılan kurtlar, karaciğerin durumuna ve zehirli madde miktarına bağlı olarak canlı veya ölü olabilir.
- Akşam saat 19:00’da karaciğer temizlemesi için sağ tarafa yatmak çok önemlidir.
- Saat 19:00’dan 21:00’e kadar zeytinyağı + limon suyu karışımı bağırsağa iner. 21:00’den 24:00’e kadar olan vakit dilimi karaciğer ve safra kesesi için biyolojik etkin saattir. Bu saatlerde safra kesesine ve karaciğere yüksek enerji gelir ve sadece bu saatlerde temizleme tam olarak gerçekleşir.
- Karaciğer üzerine yerleştirilen su torbası ılık olmalıdır. Su sıcak olursa, karaciğerdeki atıkları hapsederek atılmasına engel olur.
- Saat 24:00’e kadar büyük abdest kendiliğinden gelmezse, saat 02:00’ye kadar beklemeli, yine sonuç alınmazsa, mutlaka lavman yapılmalıdır.
- Eğer 02:00’de büyük abdest gelmez ve lavman yapılmazsa, karaciğerden bağırsağa inmiş olan atıklar saatlerce bağırsaklarda kalır.
- Temizlemeden sonra sabah ilk olarak (saat 07:00’de yapılan lavmandan sonra) 2-3 kaşık yağsız-tuzsuz pirinç lapası yenir. Bu lapa, karaciğeri kapatır.
- Temizlemeden sonra 3 gün boyunca karaciğeri korumak amacıyla hafif yemekler ve meyve yemeli, ağırlıklı olarak meyve suyu içmelidir. Et, peynir, yumurta, siyah çay, kahve, şeker, tuz, konserve ve beklemiş yemekten uzak durmak gerekir.
- Karaciğer temizlemesinden sonra ağrı, sancı, bulantı olması karaciğer ve/veya safra kesesinden çamur ve/veya taş atılmasının devam ettiğine işarettir. Bu durumda hergün aç karna 30ar gram sarımsaklı zeytinyağı + limon suyu karışımı içilir. Meyve suyu, yoğurt suyu, havuç suyu veya kırmızı pancar suyu içmeye devam edilir.
- Karaciğer temizlemesinden sonra 2 gün ishalin devam etmesi normaldir. 2 gün sonra kesilmezse ishal tedavisine başlanmalıdır. (“İshal” bölümüne bakınız.)
- Kolesterolü yüksek olanlarda karaciğer temizlemesinden sonra kolesterol düşüp, sonra yeniden yükselmesinin sebebi şudur:
- Temizlemeden sonra karaciğer kuvvetlenerek vücutta depolanan ve yıllarca saklanan yağ metaboliklerini (margarin ve transgenik yağlar) sivilce ve çıbanlarla dışarı atmaya çalışır. Bu sırada tesbit edilen kolesterol seviyesinin yüksek olması normaldir, tehlikeli değildir. Kolesterol seviyesini bağışıklık sistemi kontrol altında tutar. Bağışıklık sistemini desteklemek için kolesterol normale dönene kadar sadece zeytinyağı kullanmak, çatlatarak sarımsak yutmak, salata, limon suyu, greyfurt suyu ve elma suyuna devam etmek gerekir.
- Emziren kadınlar, temizlemenin üçüncü günü (zeytinyağı karışımının içildiği gün) saat 23:00’ten ertesi sabah 1 hOO’e kadar bebeğini emzirmemeli, sütünü sağarak atmalıdır. Ertesi gün halsizlik veya mide bulantısı devam ederse, bu durum, temizleme işleminin hâlâ devam ettiğine işarettir. Bu durumda anne, iyileşene kadar bebeğini emzirmemelidir. Çünkü temizleme esnasında atılan zehirler süte karışabilir. Ancak ortalama 24 saat olan bu süre içerisinde bebeğin de aç kalması faydalıdır. Bebeği aç bırakmak istemeyenler 100 gr. ılık suya 1 çay kaşığı doğal bal katarak 4 saat arayla 2-4 defa verebilir.
Çocuklar için karaciğer temizlemesi
- 5-10 yaşındaki çocuklarda 36 saatlik açlıktan sonra 3 günlük karaciğer temizlemesi uygulanır. 3 günlük açlıktan sonra yapılacaksa “Karaciğer Temizlemesi 3. Gün” bölümü uygulanır.
- Bu yaştaki çocuklar için zeytinyağı miktarı 100-150 gram,- saat 17:00’de içilen magnezyum sülfat miktarı 1 tatlı kaşığı olmalıdır.
Safra kesesi almanlar için karaciğer temizlemesi
- Önce 6 hafta süren mide ve bağırsak tedavisi yapılır. İlk 3 hafta boyunca her sabah 30 gr. sarımsaklı zeytinyağı + 30 gr. limon suyu içilir ve yemeklerde sadece sarımsaklı zeytinyağı kullanılır yani yemek yağsız pişirilip üzerine sarımsaklı zeytinyağ gezdirilir.
- Sonraki 3 hafta boyunca ise her sabah taze veya kuru incir zeytinyağı ile yenir ve yemeklerde sadece sarımsaklı zeytinyağ kullanılır. Böylece günde 30-50 gr. sarımsaklı zeytinyağ tüketilir. Mevsimi ise her gün sabahtan başlayarak akşama kadar sadece incir veya kırmızı üzüm yenir. (Her gün bunu yapamayanlar, hiç olmazsa haftada 1-2 gün yapmalıdır) Akşam, ince öğütülmüş 2 ölçü altın otu +1 ölçü pelin otu karışımından 1 kahve kaşığa alarak suyla yutulur, bir çeşit yemek yenir.
- Son 2 hafta içinde 3 günlük aralarla 3 defa 3 günlük açlık yapılır. 3. açlıktan sonraki 4. gün meyve suyu içerek akşam karaciğer temizlemesi yapılır.