Kapıya Dilenci Gelirse

By | 16 Temmuz 2014

feraceler

 

dilenceEbû Musa babasından şöyle nakleder: “Resûlullah’a sallallâhu aleyhi vesellem bir dilenci geldiği ya da bir kimse bir talepte bulunduğu zaman şöyle buyururdu: “(Bu adamın ihtiyacının giderilmesi için) aracılık edin, yardımcı olun ki ecre nâil olasınız. Allah, peygamberinin dili üzere dilediği şeye hükmedecektir.”

Esma’dan radıyallâhu anhâ nakledildiğine göre Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Kesenin ağzını bağlama, (aksi halde) sana karşı da bağlanır.”

Osman İbn Ebû Şeybe’nin, Abde’den naklettiğine göre ise, “Sayma, (aksi halde) Allah da sana karşı (verdiği nimetleri) sayar” buyurmuştur.

Açıklama:

Zeyn İbnü’l-Müneyyir, “sadaka vermeye teşvik ve aracılık” konusunda şöyle demiştir:

“Teşvik ve aracılığın ortak olduğu nokta her ikisinin de ihtiyaç sahibinin ta­lebini karşılamasıdır. Sadaka vermeye teşvik, sonuçta kazanılacak olan sevap­lardan bahsetmek suretiyle meydana gelir. Aracılık ise, ihtiyaç duyulan şeyin, (başkasından) istenmesi ve bu talebe olumlu yanıt alabilmek için gayret sarfe dilmesidir.

Teşvik ile aracılığın farklılık arzettiği nokta ise şudur: Aracılık (şefâat) sadece hayırlı işlerde olur. Fakat teşvik böyle değildir. Yine aracılık, herhangi bir teşvik olmaksızın da yapılabilir.”

Malı saymak, biter korkusuyla sadaka vermekten geri durmayı önlemek için yasaklanmıştır. Çünkü sadaka vermemek, bereketin yok olması için en büyük sebeplerden biridir. Zira Allah, verilen sadakaya karşı hesapsız sevap verir. Sada­ka veren kimseye hesapsız sevap verildiğine göre (dünyevî) karşılığı da hesapsız olur. Kişi, Allah’ın hesapsız rızık verdiğini bildiği zaman ona düşen, sadaka verir­ken hesap etmeden vermektir.

Bir görüşe göre ise; kişi malını sayıp infak etmemektedir. Allah da malının bereketini gidermekte, rızkını kısmaktadır ya da malının hesabını âhirette sora­caktır.

Abdullah İbn Zübeyr’in Esma’dan naklettiğine göre, Esma bir gün Resûl-i Ekrem’in sallallâhu aleyhi vesellem yanına gelmişti. Efendimiz sallallâhu aleyhi vesel­lem bu sırada ona, “(Çömleğe) koyup saklama. (Aksi halde) sana (verilecek olan nimetler de) saklanır. Gücün yettiği kadar az da olsa ver” buyurmuştur.

Açıklama:

Hadis, “gücün yettiği kadar, çok zarar vermeden, az da olsa infak et” anla­mına gelmektedir.