Kadınlar İçin Namazın Kılınışı

By | 1 Aralık 2014

Kadınlara Bakmanın Âfetleri Ve Bunda Haram OlanlarNamazın kılınışını öğrenmek için en kısa namaz olan sabah namazını örnek alalım. Namazın dışındaki şartları tamamladıktan sonra namaz kılacağımız yerde hazır oluruz.

Ayakta kıbleye doğru dönerek Eûzübesmele çeker ve “Niyet ettim, Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya” diyerek niyet ederiz.

Kadınlar, ellerini omuz hizasına gelecek kadar kaldırır ve sağ el sol elin üstünde olacak şekilde göğüs üstüne koyarlar.

Eller bağlandıktan sonra “Subhaneke” duasını okuruz. Eûzübesmele çekeriz. Fatiha’yı ve bildiğimiz bir sûreyi okuruz.

Okuma bittikten sonra “Allahu Ekber” diyerek rükûa gideriz. Rükûda üç defa “Sübhane Rabbiyel’azim” deriz.

“Semi’allahu limen hami deh” diyerek doğruluruz; ellerimizi yana salar, doğrulunca da “Rabbenâ lekelhamd” deriz.

Sonra “Allahu Ekber” diyerek secdeye varırız. Secdede üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” deriz. “Allahu Ekber” diyerek ikinci defa secdeye varırız, yine üç defa “Sübhane Rabbiyel’alâ” deriz. Sonra da “Allahu Ekber diyerek ayağa kalkarız.

Böylece bir rekat namazı tamamlanmış oluruz.

İkinci rekat için ayağa kalkılınca ellerimizi yine aynı şekilde bağlarız. Besmele çekerek “Fatiha sûresi’’ ile birlikte başka bir sûre veya uzun bir ayet okuruz. Önce ilk rekattaki gibi rükûa varılır, sonra da iki secde yapılır.

İkinci rekatın sonunda kadınlar, iki ayağı da sağa yatırıp sol uyluk üzerine otururlar. (Resim 5-6)

Bu durumda iken “Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Bârik ve Rabbena” duîlarını okuruz.
Duâlar bittikten sonra baş önce sağa, sonra da sola çevrilerek “Esselamü aleyküm ve Rahmetullah” deyip selâm vererek namazı tamamlarız.

Sabah namazının farzı da aynı sünneti gibi kılınır. Sadece “Sabah namazının farzına” diyerek niyet edilir.
Dört rekatlı sünnet namazında da, Sabah namazının iki rekat sünneti gibi kılındıktan sonra oturulur ve “Ettehiyyatü” duâsı okunup selam vermeden “Allahu Ekber’ diyerek ayağa kalkılır. Üçüncü ve dördüncü rekatlar tıpkı evvelki iki rekat gibi kılınarak tamamlanır.

İkindi ve yatsı namazının dört rekatlık ilk sünnetlerinde 2. rekattan sonraki ilk oturuşta tahiyyatla birlikte salli ve barik duaları da okunur. Selam verilmeden 3. ve 4. rekat kılınır.

Farz namazlarda üçüncü ve dördüncü rekatlarda yalnızca “Fatiha” sûresi okunur. Vitir namazında ise, üçüncü rekatta okunan sûreden sonra rükûya eğilmeyerek eller kulaklara kaldırılıp “Allahu Ekber” diye tekbir alınır. Sonra yine eller bağlanarak “Allahümme innâ nestainüke ve Allahümme iyyake na’büdü” duâları okunur. Bu dualara Kunut duaları denir.