Kadını Ailesiyle Ayıplamak

By | 14 Ağustos 2014

kuran

 

kadın-şiddet-ayıplamakHadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Kişiye şer olarak müslüman kardeşini hakir görmesi yeterlidir.”

Açıklama:

Eşini hafife almak. İlmi, sosyal ve ekonomik açıdan kendisinden ya da ai­lesinden daha aşağı bir seviyede olmalarından dolayı ailesi ile eşini ayıplamak müslüman ahlakından olamaz. Onu, kendi iradesiyle seçip herhangi bir zorlama olmadan onunla evlendiğine göre bu meseleler hakkında konuşmaya hakkı da yoktur. Ayrıca böyle bir davranışta bulunan bir koca, bir müslümanı hakir gör­düğünden dolayı büyük günahlardan birisini işlemektedir.

Kocanın bu davranışı hanımına eziyet verip duygularını yaralayacağı gibi ailedeki gerginliği daha da artıracaktır. Sonra bu sözler ailelere ulaştığında kadı­nın ailesinin, kocadan nefret etmesine neden olacağı gibi aileler arası ilişkilerde gerginliği iyice tırmandıracaktır. Netice olarak tüm bu davranışlar, aile ve toplum çıkarlarının zıttına işleyecektir.

Ailesinde olan bir durumdan dolayı eşini yeren bir koca ona kaldıramaya­cağı psikolojik bir yük yüklemektedir. Çünkü ne ailesinin durumu ne de varacağı yer hakkında onun hiçbir etkisi yoktur. Her şey Allah’u Teala’nın elindedir. O, dilediğini zengin dilediğini fakir dilediğini aziz dilediğini de zelil kılar. Tüm ha­yırlar sadece onun elindedir. Ayrıca fakirlik, insanın yerileceği bir ayıp olamaz. İman ve takvayla bezenmediği sürece nesep ve soy da şeref nedeni olamaz. İnsanoğlunun ölçüleceği tek değer ölçüsü; “Allah katında en şerefli olanınız en takvalı olanınızdır. ”