Eşe ve Çocuklara İyilikle Nafaka Vermede İhmalkâr Davranmak

By | 14 Ağustos 2014

feraceler

 

yetim-egitimPeygamber Efendimiz sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyuruyor: “Geçimin­den sorumlu olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter.”

Açıklama:

İster kadın, kocasından isteyebilen bir yapıya sahip olsun, böylece kocasın­dan isteyebilir, o da ya vermez ya da gücü olmasına rağmen ihtiyacından daha az verir. isterse de utancından kocasından bir şey isteyemeyen bir yapıya sahip olsun bir fark yoktur. Koca, çocukların karşılaştıkları ihtiyaçları ile ve insanların onlara acımasıyla birlikte ne hanımın ne de çocuklarının durumunu hissedebil­mektedir. Kadın ise -İslam’da buna hakkı olmakla beraber- kocası ve çocuklarıyla olan yaşantısı adına korkarak kocasına baskı yapmak istememekte ve işlerini, oradan buradan ayarlamaktadır. Hatta bazen bağış yapılanlar grubuna bile girebilmektedir bu aile.

İslam, ailesine karşı cimri davrananı, tehdit edip sakındırmasına karşılık bir de erkeğin eşine nafaka vermesine de çok güzel bir şekilde teşvik etmiştir. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyuruyor: “Allah’ın rızasını umarak ver­diğin her nafakada da senin için bir ecir vardır. Hatta hanımının ağzına koydu­ğun lokmada bile.”

İmam Ahmed’in rivayet ettiği bir hadiste ise şöyle buyuruyor: “Çocuklarını ye­dirmen senin için bir sadakadır, hanımına yedirdiğin senin için bir sadakadır.”