İyiliği Emredip Kötülükten Nehyetmek

By | 1 Ağustos 2019

“Sizden hayra çağıran, iyiliği emreden kötülükten alı­koyan bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenle­rin ta kendileridir.” (Ali İmran 104)

“Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsi­niz. İyiliği emreder kötülükten vazgeçirirsiniz.” (Ali İmran 110)

“Mümin kadınlarla mümin erkekler birbirlerinin ve­lileridir. Bunlar iyiliği emreder kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar. Namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler, Al­lah’a ve Rasulüne de itaat ederler. İşte Allah bunlara rah­met edecektir.” (Tevbe 71)

İbn Abbas’dan -Allah ondan razı olsun- dedi ki: Rasulul­lah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “İnsanın Allah tarafından yapılmış her bir organı için bir salatta bulunmak gerekir. “Hazır bulunanlardan birisi: Bu senin bize Nebi ola­rak bildirdiklerinin en ağırıdır, dedi. Allah Rasulü şöyle bu­yurdu: “İyiliği emretmen, kötülükten alıkoyman senin için bir salattır (duadır). Gücü yetmeyen kimsenin yükünü taşıma­sına yardım etmen senin için bir salattır. Pis şeyleri yoldan uzaklaştırman bir salattır. Namaza gitmek için attığın her bir adımda bir salattır.” (İbn Huzeyme, Sahih 2/229)

Huzeyfe’den -Allah ondan razı olsun- Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “İslam sekiz pay­dır, İslam’a teslimiyetle bağlanmak bir paydır, namaz bir paydır, zekat bir paydır, beyti haccetmek bir paydır, marufu emretmek bir paydır, münkerden alıkoymak bir paydır, Allah yolunda cihad bir paydır. Hiç bir payı olmayan hüsrana uğra­mış demektir.” (Müsned, Bezzar Keşful Esrar 1/170)