İhlas İle İlgili Ayet Ve Hadisler

By | 19 Haziran 2014

namaz-kildiran-seccade

ihlas ile ilgili ayet ve hadislerİslamiyette kul olmanın temelinde ve yapılan ibadetlerde önemli olan ihlastır. Burada İhlasın ne anlama geldiğini açıklamak gerekirse inamak, niyet olarak açıklayabiliriz. İhlas başkaları ne der yada ibadetlerimin sayısı çok olsun niyetiyle değilde sadece Allah rızası için kulluk görevlerini yerine getirmeye denilir.Bu denli önemli olan ihlas ile ilgili ayet ve hadisler bize bu durumun önemini kavramamıza yardım etmektedir.

İhlas ile ilgili ayet ve hadislere bire örnek verelim ;

Ayet: “Benim( ihlâslı) kullarım üzerinde senin (şeytanın) hiçbir etkin olmayacaktır. Onları koruyucu olarak Allah yeter.” (İsra; 65)

Hadis: “Şüphesiz Allah, biçimlerinize ve sözlerinize bakmaz, işlerinize ve kalplerinize bakar.” (Ebû Hureyre’derı İbn Mâce)

İhlas ile ilgili ayet ve hadislerin dışında  hikayelerde bu konunun önemini bize bildirmektedir

Hikâye: Yalan Söyledin!”

Kıyamet gününde ilk defa bir şehit hakkında hüküm verilecek ve Al­lah ona ne yaptığını sorduğunda: “Senin uğrunda çarpıştım, şehit oldum” diyecek.

Fakat Cenab-ı Hak ona: “Yalan söyledin. Sana cesur adam desinler diye çarpıştın” buyuracak ve o adam yüzüstü sürüklenerek cehenneme atılacak.

Daha sonra ilim öğrenip öğreten ve Kur’ân okuyan birisi getirilecek. Ona da ne yaptığı sorulacak. “İlim öğrendim ve öğrettim. Senin rızan için Kur ân okudum” diyecek. Allah Teâlâ ona: Yalan söyledin. İlmi sana âlim desinler diye öğrendin ve Kur’ân’ı da güzel okuyor desinler diye okudun. Nitekim öyle de denildi” buyuracak. O da yüzüstü sürüklenerek cehen­neme atılacak.

Sonra da zengin bir adam getirilecek. O da malını Allah rızası için harcadığını söyleyecek. Allah ona da: “Yalan söyledin. Malını cömert adam desinler diye sarf ettin” diyecek ve o da diğerleri gibi cehenneme atılacak.