Hz. Yakub, Babası İshak’ın Yanına Dönmek İstiyor

By | 4 Mart 2015

hz-yakub-babasi-ishakin-yanina-donmek-istiyor     Hz. Yusuf doğduktan sonra Yakub kendi kendisine:
— Artık sevdiğim kadından da bir evlât, bir oğula kavuştum, dedi. Bundan sonra baba diyarına dönme zamanı gelmiştir. Yirmi bir yıldır buradayım!..
Böyle düşünerek kalktı. Dayısı Lâban’m yanma gitti:
— Dayı! dedi. Artık babamın yurduna dönmek için bana izin ver! Oz evime gideyim. Hem de karılarımı ve oğullarımı da giderken bana ver. O iki kızının uğruna sana yıllarca hizmet ettim. Irgatlık, ço- ; anlık yaptım. Kırlarda, tarlalarda otlaklarda yirmi bir yılımı harcadım. Erittim. Sana ettiğim bu hizmetleri sen bilirsin elbet. Sen takdir edersin.
Dayısı Lâban, Yakub’a bakarak:
— Seninle lütfa, iyiliğe erdim oğlum! dedi. Ama buna rağmen buradan ayrılıp gitme sakın! Allah senin sebebine beni varlıklı etti. Topraklarım, işim, sürülerim, malım bereketlendi. Hepsini artırdın, ek- sr’.tmedin. Bunu birçok kere de denedim ve anladım. Hem bundan sonra benden ne ücret istiyorsun, bunu bana bildir! Onu vereyim sana!..
Hazret-i Yakub:
— Sevgili dayıcığım! dedi. Sen bana hiçbir şey verme. Yalnız söyleyeceğim bir şey var. Onu dilerim senden! Eğer o dileğimi yerine getirirsen, senin sürülerini yine güder, onları beklerim. Sana çobanlık yaparım!.. *
— Söyle nedir dileğin?
— Bugün sürülerinin hepsini toplayalım. Ben tümünün arasından geçeyim. Sürüdeki her benekli ve noktalı koyunu ayırayım. Sonra kara koyunları da ayırayım.
— Eh, sonra?..
— Sonra da keçilerin içinden benekli ve noktalı olanları seçip ayırayım.
— Başka?..
— Başka bir şey yok. İşte bunlar benim ücretim olsun. Bir gün olur da senin önüne gelindiği zaman benim doğruluğum sana şahadet edecektir. Yanımdaki keçiler arasında her benekli ve noktalı olmayan keçi, sonra da koyunlar arasında siyah olmayan her koyun çalınmış sayılacaktır.
Lâban:
— Söylediğin şeyi yap! dedi. Hz. Yakub da keçi ve koyun sürüleri arasına girdi. Beyaz koyunları, kara koyunları ayırdı. Kara koyunla- rı kendi sürüsüne kattı. Sonra benekli ve noktalı tekelerle dişi keçileri seçti. Bunları da sürüye ekledi. Kalan düz beyazları Lâban’ııı oğullarına teslim etti.
Lâban, Yakub ile kendi sürüleri arasında üç günlük yol bıraktı.