Hz. Enes Kimdir ?

By | 23 Kasım 2014

hz.enes-kimdir

Hz. Enes Kimdir ?

Allah Resûlü’nün (a.s.m.) en meşhur öğrencisi olan Enes b. Mâlik, on yıl Efendimiz’e hizmet etme şerefine erdi. Bu hizmet sırasında eğitim öğretimini tamamlayarak kemalatın zirvesine çıktı. Medine’de doğup büyüyen Enes, buranın köklü ailelerinden Mâlik b. Nadr ile Ümmü Süleym binti Milhan’ın oğlu­dur. Ailenin ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. Ağabeyi Berâ ondan birkaç yaş büyüktür.

Önceleri Medine’de oturan ailesi, babalarının ölümünden sonra annelerinin yeniden evlenmesi ile Medine’nin dış tarafında merke­ze 5 km uzaklıkta bir yer olan Kubâ’ya taşındı. Kubâ’nın çok güzel bağları ve su kuyuları vardı. Geçimlerini bağ-bahçe ve kuyunun su­yundan elde ettikleri gelirle sağlıyorlardı.

Berâ çok duygusal bir çocuktu. Çok güzel sesi olan şair ruhlu, aynı zamanda çok güçlü kuvvetli ve cesur biriydi. Enes ise, çok kuvvetli bir hafızaya sahip, oldukça akıllı, kabiliyetli, ailesine son derece bağlı, terbiyeli bir çocuktu.

Akıllı ve görgülü bir hanım olan annesi, çocukları ile yakından ilgilenir, onların iyi bir insan olmaları için gayret ederdi. Enes’teki kabiliyeti görmekte gecikmedi. Bunun için, öncelikle onun ağabeyi ile birlikte okuma yazma öğrenmesini sağladı. O dönemde Medi­ne’de okuma yazma bilenlerin sayısının bir elin parmaklarını geç­mediği hatırlanırsa o günlerde okuma-yazma bilmenin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılacaktır.

Hz. Enes kimdir, nasıl müslüman olmuştur ?

Enes sekiz dokuz yaşlarına geldiğinde Medine’de olağanüstü ge­lişmeler olmaya başladı. Bazı Medineliler, Mekke’de Allah Resûlü (a.s.m.) ile tanıştı. Onu dinleyerek Müslüman oldular. Medine’ye dönünce ev ev dolaşarak İslâm’ı anlatıp insanları İslâm’a davet etti­ler. O sırada babası bir iş için Medine dışına çıkmıştı. Amcası Enes b. Nadr, annesi, halası, teyzesi Ümmü Haram, dayıları Haram ve Süleym davetçileri dinleyerek İslâm’a koştu.

Hz. Enes Kimdir