Helalinden Rızık Temini

By | 14 Temmuz 2014

hac-umre-seti

 

Satılmayan Malın Satılması İçin Dua“Ey insanlar, yeryüzünde bulunan şeylerin temiz ve helâl olanlarından yiyin; sakın şeytan ‘a ayak uydurmayın, onun izinden gitmeyin. Çünkü o sizin açık düşmanmızdır. O size her zaman kötülük ve çirkin davranışlar yapmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyi uydurmanızı emreder.”

Peygamber Efendimiz: “Ey insanlar, hiç şüphe yok ki, zenginlik meta ve servet çokluğundan değildir. Fakat (hakiki) zenginlik, nefsin zenginliği (olan gö­nül tokluğu)dur. Aziz ve Çelil olan Allah, kuluna, onun için takdir olunan rızkı muhakkak verir. O halde rızkı talepte güzel (hareket) edin helal olanı alın, haram olanı terk edin.” buyurmaktadır.

Açıklama:

Kur’an-ı Kerim’in bir ayetinde tek tek sayılarak belirtilen birkaç yasak yiye­cek maddesi dışındaki yeryüzünde bulunan bütün yiyeceklerden, yararlanmayı serbest ve helâl ilân eden bu emir, bu inanç sisteminin özgürlükçü karakterini, evrensel sistemin işleyişi ve insan fıtratı ile arasındaki sıkı uyumu sembolize eder. Bunu biraz daha açmak gerekirse; yüce Allah yeryüzünde bulunan bütün mad­deleri insan için yarattı ve bu yüzden de bunları ona helâl kıldı. Bu yararlanma özgürlüğünü, birkaç maddeyi içeren haram listesi ile ölçü ve hakkaniyet çerçeve­sini aşma taşkınlığı dışında sınırlayan hiçbir kayıt yoktur. Ayette söz konusu emir, genel hatları ile serbestlik ve özgürlükten yanadır.

Onun insandan istediği; hayatın temiz nimetlerinden yararlanması, fıtrî is­tekleri zorlamadan, onları baskı altına almadan doğal bir yaşam sürdürmesidir. Bunlar da bir tek şarta bağlıdır, o şart da insanların nelerin helâl ve nelerin ha­ram olduğunu şeytanın önerilerinden değil, bu rızıkları kendilerine sunmuş olan yüce Allah’ın buyruklarından öğrenmeleridir. Çünkü şeytan, insanların açıkça düşmanı olduğu için onlara iyi şeyler önermez; tersine onlara sadece kötülük­leri, çirkin davranışları, Allah’a karşı nankörlük etmeyi, hiçbir belgeye ve hiçbir gerçeğe dayanmaksızın Allah adına asılsız şeyler uydurmayı, O’na iftira etmeyi emreder.