Hacda Cezayı Gerektiren ve Gerektirmeyen Haller

By | 22 Ekim 2014

hacHacda hangi hallerde ceza gerekir, hangi hallerde ceza gerekmez?

a) Şuursuzca işlenen suçlardan dolayı ceza gerekmez.

b) Arafat Vakfe’sinden önce cinsel ilişkide bulunmak, hem haccı bozar, hem de ceza olarak kurban etmeyi gerektirir. Tıpkı bunun gibi, Umre’nin rükünleri olan ihram, tavaf, sa’y ve tıraştan sonra ihramdan çıkılmadan önce cinsel ilişkide bulunulması halinde umre bozulur. O takdirde, umreyi tamamlamak, daha sonra umreyi kaza etmek ve ceza olarak da bir de¬ve kurban etmek gerekir.

c) Üç veya daha fazla taşı atmayan kimseye ceza kurbanı düşer. Fakat günlük üç taştan daha az eksiği olan kimse, eksik olan her taş için bir avuç buğday tasadduk eder.

d) Mina’da gecelemek vaciptir. Özürsüz olarak iki veya daha fazla geceyi Mina dışında geçirenin ise, bir avuç buğday tasadduk etmesi gerekir. Mina’da geceleme konusunda geçerli bir mazereti olan kimseye her hangi bir ceza gerekmez.

e) Vücudun veya bir organının tamamına koku sürülürse ceza kurbanı gerekir. Fakat bu organın tamamına değil, bir kısmına sürülürse dem gerekmez. Bunun için sadaka cezası yeterli olur. Ceza ödenmiş olsa bile sürülen kokunun yıkanarak giderilmesi gerekir. Aksi halde yeniden ceza gerekir. Değişik organlara ayrı ayrı zamanlarda ve yerlerde koku sürülmesi halinde her defa için ayrı ayrı dem gerekir.

f) Az olsun veya çok olsun elbiseye sürülen kokudan dolayı ceza kurbanı gerekmez.

g) Tedavi için kullanılan yağ veya pompa kokulu bile olsa ceza gerekmez. Aynı şekilde yalnız saç veya sakalın yağlanıp boyanması cezayı gerektirmez. Vücudun diğer yerlerin yağlanmasında da bir sakınca yoktur.

h) Bilerek dikişli elbise giyen kimseye, fazla zaman geçmese bile ceza kurbanı kesmesi gerekir.Az veya çok olsun başı örtmenin , elbise veya ayakkabı giymenin cezası da bir kurban kesmektir.

i) Bir yerde üç tırnak veya daha fazlası kesilirse fidye gerekir. Üç tırnaktan daha az kesilirse,her tırnak için bir avuç buğday tasadduk edilir.

j) Saç ve sakalın dörtte birinden fazlasının ihramlı iken tıraş edilmesi halinde fidye gerekir. Fidye, şu üç şeyden birini yapmakla ödenmiş olur: Kurban kesmek, Üç sa’y miktarı bir malı yani altı fitreyi fakirlere dağıtmak ya da üç gün oruç tutmak. Bunlardan birini yapmakta serbesttir.

k) Üç telden daha az bir saçı kesmek sadakayı, daha fazlası da ceza kurbanı kesmeyi gerektirir.