Haccın Vacipleri Nelerdir?

By | 21 Ekim 2014

rüyada haccetmek görmekHaccın vacipleri 5’tir. Bunlar:

1. Mikatta ihrama girmek. Mikattan ihrama girmeden geçmek haramdır. Böyle bir kimsenin bir vacibi terkinden dolayı kurban kesmesi vacip olur.

2. Müzdelife’de gecelemek. Hacı Arefe günü, güneş battıktan sonra Arefe vakfesinden inerken Müzdelife’ye vardığında , gece yarısından sonra burada , bir dakika da olsa, biraz durması vaciptir. Gece yarısından önce Müzdelife’den ayrılan kimse vacibi yerine getirmemiş sayılır ve bunun için kurban kesmesi gerekir.

3. Cemrelerden her cemreye ara vermeden yedi taş atmak şarttır. Taş atma vakti; Müzdelife vakfesinden sonra bayram gecesinin yarısından itibaren başlar ve bayramın birinci günü güneşin batışına kadar devam eder. Zamanında atılamayan taşlar, dördüncü günü akşamına kadar kaza edilebilir. Bu durumda ceza gerekmez.

4. Mina’da gecelemek. Hacmin teşrik günlerinin birinci ve ikinci gecelerinin çoğunu Mina’da geçirmesi vaciptir.

5. Veda tavafı yapmak.Hayız ve nifas halindeki kadınların dışında hacılar, Mekke’den ayrılmak istediğinde veda tavafı yapmaları da vaciptir. Veda tavafından sonra Mekke’de durulmaz, zaruri ihtiyaçlarının dışında alış veriş yapılmaz, yapılırsa bu tavafı tekrar yapmaları gerekir.