Ezan Bitince Okunacak Dua

By | 16 Eylül 2014

ezan nedirEzan Bitince Okunacak Dua
Okunuşu : “Allahümme rabbe hazihid da’vetit tâmmeti vesselâtil kaimeti âti seyyidenâ Muhammedenil vesilete vel fazilete vedderaceterrafiate veb’ashü makamen mahmudenillezi veaddehu inneke la tühlifülmiade.

Manası : “ Allah’ım! Ey bu daveti tammenin (eksiksiz davetin bu okunan Ezan-ı Muhammedi’nin) ve şimdi kılınmak üzere olan namazın sahibi olan Rabbim! Muhammed aleyhisselam’a vesile (rütbesini, makamını) fazileti ve yüksek dereceyi ihsan buyur. Ve onu (a.s), kendisine vaat etmiş olduğun Makam-ı Mahmuda ulaştır. Şüphesiz ki sen vaadinde duransın.

Vesile cennette çok âli (yüksek) bir makamın ismi, “fazilet” de yine yüksek bir makam ismi “makam-ı mahmûd” ise, en büyük şefaat makamıdır ki, Allah tarafından Resûlü Ekrem’e vaat buyurulan büyük makamdır.

Sevgili Peygamberimiz, Hadis-i Şeriflerinde  Kim ezan sesini duyduğu zaman ezan bitince bu duâyı (Allahümme rabbe hazihid davettittâmmeti…) okursa, kıyamet günü şefaatıma mazhar olur.

Soru: Bir Müslüman duâ ile abdesti nasıl alır?
Cevap: Bir Müslüman abdest dualarını okuyarak abdesti şöyle alır:

Musluğun başına geçer, (eğer musluk yoksa, ibrik ile abdest alacaksa, ibriği sol eline alır.)

1. Önce abdest almağa şu şekilde niyet eder: ” Neveytü en etevaddae lieclissalâti ve liref’il hadesi tekarruben ilallâhi

Manası : ” Niyet ettim, abdestsizliği giderip namaz kılmak ve Allahü Teâla’nın rıza¬sına yaklaşıp hoşnutluğuna kavuşmak için abdest almağa.

2. Elleri yıkarken Eûzü besmele ile şu duâyı okur:  Elhamdü lillâhillezi cealel mâe tahûran ve cealel İslâme nûrâ.

Manası : “ Suyu temiz ve temizleyici, İslamı bir nur kılan Allahü Teâla’ya hamdü senalar olsun.

3. Ağzına su verirken şu duâyı okur: ” Bismillâh, Allâhümmeskıni min havzi nebiyyike ke’sen lâ azemü ba’dehû ebedâ.

Manası : ” Allah’ım! Bana sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselam bavz-ı kevserinden içir ki, ondan sonra bir daha hiç susuzluk duymayayım.

4. Burnuna su verirken şu duâyı okur : “ Bismillâh, Allâhümme erihnî râyihatel cenneti verzuknî min namiha vela turihni râyihatenar.

Manası : ” Ey Allah’ım! Bana cennet kokusunu duyur. Nimetleriyle rızıklandır. Bana cehennem kokusunu duyurma.

5. Yüzünü yıkarken şu duâyı okur: “ Bismillâh. Allâhümme beyiz vechî binûrike yevme tebyaddu vücuhün ve tesveddü vücûh.”

Manası : ” Allah’ım! Bazı yüzlerin ak ve bazı yüzlerin simsiyah olduğu kıyamet gününde yüzümüzü ak et.

6. Sağ kolunu yıkarken şu duâyı okur: “ Bismillâh. Allâhümme âtınî kitâbi biyemini ve hâsibni hisâben yesirâ.

Manası : ” Ey Allah’ım! Kitabımı (amel defterimi) sağ tarafımdan ver. Hesabımı kolaylaştır. (Kıyamet gününde) hesabımı kolay eyle.

7. Sol kolunu yıkarken şu duâyı okur : ” Bismillâh. Allâhümme lâ tu’tinî kitâbi bi şimâli velâ min verâi zahrî velâ tühâsibni hisâben şedidâ.

Manası : ” Ey Allah’ım! Kıyamet gününde kitabımı solumdan ve arkamdan verme. Beni zor bir hesap ile hesaba çekme.

8. Başına mesh ederken şu duâyı okur: “Bismillâh. Allâhümme ezıllenî tahte zilli arşike yevme lâ zille illâ zıllü arşike.

Manası : ” Ey Allah’ım! Arşının gölgesinden başka gölge bulunmadığı günde, beni arşının gölgesinde gölgelendir.

9. Kulakları mesh ederken şu duâyı okur: “ Bismillâh, Allâhümme’c’alnî minellezîne yestemiûnel kavle feyettebiûne ahseneh

Manası : “ Ey Allah’ım! Beni, sözü dinleyip de en güzeliyle amel eden kullarından eyle.

10. Boynu mesh ederken şu duâyı okur : ” Bismillâh. Allâhümme â’tık rakabetî minennâri

Manası : ” Ey Allah’ım! Boynumu ateşten azâd eyle. (Yani cehennem ateşinden boynumu koru, muhafaza eyle, demektir.)

11. Sağ ayağını yıkarken şu duâyı okur: ” Bismillâh. Allâhümme sebbit kademeye alessırâtı yevme tezûlü fîhil akdâm.

Manası : ” Ey Allah’ım! Ayakların kaydığı günde, sırat üzerinde ayaklarımı sâbit eyle.

12.Sol ayağını yıkarken şu duâyı okur: “Bismillâh, Allâhümmec’al sa’yi meşkûren ve zenbî mağfûren ve amelî makbulen ve ticâreten len tebûr.

Manası : ” Ey Allah’ım! Çalışmalarımı meşkur, günahlarımı bağışlanmış, amelimi kabul eyle! Ticâretimi helalinden kazanmayı bana nisip eyle!

13.Abdest bittikten sonra şu duâyı okur: “ Bismillâh, Allâhümmee ’ alnî minettevvâbine vec ’ alnî minel mütetahhirîne vec’alnî min ibâdikessâlihine vec’alnî minellezîne lâ havfun aleyhim ve lâhüm yahzenûn.

Manası : ” Ey Allah’ım! Beni çokça tevbe edenlerden, hata ve kirlerden iyice temizlenip arman Salih kullarından eyle. Beni kendileri için hiç korku, hüzün, ve keder olmayan kullarından eyle.