Evde Bulunan Resimler

By | 17 Ağustos 2014

kuran

 

resimAbdullah ibni Mes’ud’dan radıyallâhu anh Rasûlullah’in sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurduğu rivayet edilir:

“İnsanların, kıyamet günü Allah katında azabı en şiddetli olanı tasvir yapanlardır.”

Ebu Hureyre’den Rasûlullah’m sallallâhu aleyhi vesellem şu sözü nakledilir: “Allah Teâlâ buyurur ki: “Benim yarattığım gibi yaratmaya kalkışandan daha zalim kim vardır! Haydi, bir tane yaratsınlar! Haydi, bir parça yaratsınlar!”

İbni Abbas’tan radıyallâhu anh Rasûlullah’in sallallâhu aleyhi vesellem şu hadi­si rivayet edilir: “Her tasvir yapan (ruh taşıyan canlı resim yapan) kişi cehennem­dedir. Yaptığı her resim için bir ruh yaratılır ve cehennemde azap edilir.”

Açıklama:

Bu hadisler; insan olsun, diğer hayvanlardan olsun ruh taşıyan varlıkların iki boyutlu resimlerini yapmanın-ister basılmış, ister çizilmiş, isterse oyulmuş, yon­tulmuş veya işlenmiş olsun ya da kalıp vb. şeylerle dökülerek elde edilmiş olsun- haram olduğuna delildir. Tasvirin haramlığı hakkmdaki hadisler bütün bunları kapsar.

Müslüman, şeriatın kurallarına boyun eğer ve “Ben ona tapmıyorum ve secde etmiyorum ki!” diyerek tartışmaya girmez. Akıllı insan, günümüzde re­sim yapmanın/çekmenin yaygınlaşması sonucu ortaya çıkan sadece bir kötülüğe basiretle bakarak düşününce şeriatın resim yapmayı/çekmeyi yasaklamasındaki hikmetin bir kısmını anlar. Bu kötülük, resimlerin yol açtığı, iç güdülerin uyarıl­ması ve şehvetlerin tahriki şeklinde ortaya çıkan, hatta fuhşa kadar varan bir kötülüktür.

Müslümanın, evinde ruh taşıyan varlıkların resimlerini bulundurmaması ge­rekir. Ki, meleklerin onun evine girmekten kaçmalarına neden olmasın. Çünkü Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurur:

Salim’den, o babasından, dedi ki: “Cibril, Peygamber -sallallâhu aleyhi ve­sellem- ile sözleşmişti. Ancak gelmesi gecikti. Nihâyet bu gecikmesi Peygamber sallallâhu aleyhi vesellem’e ağır geldi. Peygamber -sallallâhu aleyhi vesellem- evin dışına çıkınca onun karşılaştı. Ona karşı karşıya kaldığı ağır halinden şikâyet etti. Cibril bunun üzerine ona: Şüphesiz bizler, içinde suret ve köpek bulunan bir eve gir­meyiz, dedi.”

Açıklama:

Bazı evlerde bir kısmı kâfirlerin tapındığı ilahların heykeli olan ve süs ya da sanat eseri gerekçesiyle konulan biblolar bulunmaktadır. Bunun haramlığı di­ğerlerinden daha şiddetlidir. Yine asılı olan resim, asılı olmayan resimden daha kötüdür. Bu resimler çoğu kez, resimdeki kişinin yüceleştirilmesine, üzüntülerin tazelenmesine ve övülmelere yol açar. “Resimler hatıra için” denilemez. Çünkü yakın ve değerli bir müslümanın gerçek hatırası kalpte olur. Onlar için rahmet ve bağışlanma dileyerek dua edilir. Evde bulunan her resmin çıkartılması ya da üze­rinin kapatılması gerekir. Ancak; kutu üzerlerinden bulunması kaçınılmaz hale gelen resimler, sözlükler, kaynak eserler ve kendisinden faydalanılan kitaplardaki resimler gibi çıkarılması zor ve oldukça meşakkatli olanlar-imkân ölçüsünde yok edilmesine çalışmak kaydıyla-istisna tutulabilir. Bunların bir kısmında bulunan çirkin resimlerden de sakınmak gerekir. Ayrıca, kişisel resmi belgelerde olduğu gibi, ihtiyacın gerektirdiği resimleri saklamak mümkündür. İlim ehlinden bir kısmı değer verilmeyen resimlere (ayaklar altında olması gibi) izin vermiştir.