Çorapla Namaz Kılmak -2

By | 15 Ekim 2014

bayram-namazıKadın, eteğinin kısa olması halinde çorapla namaz kılabilir mi? Kılabilirse dışarıda da böyle gezebilmesi gerekmez mi?
Kadın için olsun, erkek için olsun, “tesettür” ayrı bir emirdir, avret sayılan bölgelere dar elbise giyerek tahrike sebep olmamak ayrı bir emirdir. Buna göre vücudun rengini belli etmeyen, yani şeffaf olmayan bir elbise, çorap vb. ne kadar dar olursa olsun örtüdür ve kadın onunla namaz kılabilir. Hatta çorap ten renginde de olsa durum böyledir. Çünkü namaza mani olan, avret bölgelerin teninin renginin görülmesidir, çorabının rengi tenin rengi değildir. Durum böyle olunca, normal mesafeden ve normal bir bakışla tenin rengin gösteren çorap siyah da olsa, kadının çorabın üzerinden giydiği biseyi ayağına kadar inmiyorsa onunla namaz da olmaz, sair zamaıılarda tesettür de sağlamış olmaz, Rasulüllah Efendimizin “Cennetin kokusunu duyamayacak, giyinen çıplaklar” diye vasıfladıklarıııa bunlar da dahildir. Çoğu müslümanların aileleri bile şu anda, malesef, böyle çoraplarla çarşı-pazara çıkıyor, yabancılara gözüküyorlar. Namazlarını da bu çoraplarla kılıyorlar. Oysa avretini örtmemek bir tahrik ve haram olduğu gibi, avretini örtmüş olmakla beraber başka bir yolla tahrik de haramdır. “Teberruc” bunun için haram kılınmıştır. Tenin rengini gösteren siyah vb. çoraplar avreti örtmedikleri gibi, cazibeyi arttırarak kimileri için daha çok tahrikkâr olmaktadırlar. Bunu önce “ehli takva” geçinen müslümanlar bir anlayabilseler!..
Öbür yönden tenin rengini göstermeyen çorapla namaz olmakla beraber, kısa bir elbise ile bacakların şeklini olduğu gibi ortaya koyacağı ve tahrik doğuracağı için, onunla da yabancılara görünmek mahzurludur, bazılarına göre haramdır. Bu tahrik, elbette bacakta çoraplı (elbisesiz) görülen kısım ne kadar az ise o kadar az olur. Mahzuru da ona göre azalır. Tenin rengini göstermemekle beraber çorabın rengi ten rengi olursa, çıplak intiba vereceğinden elbette mahzuru da o derece artar.
Özetlersek:
1 – Elbise ne kadar kısa olursa olsun, tenin rengini göstermeyen bir çorapla kadın namaz kılabilir.
2- Tenin rengini gösteren bir çorapla, üzerinde elbise yokken kadın namaz kılamaz.
3- Tenin rengini göstermese bile, bacağın şeklini tamamen ortaya koyan ince bir çorapla kadının yabancı erkeklere görünmesi, kerahet ya da haram düzeyinde mahzurludur.