Çocukları Askeri Eğitim Ortamına Hazırlamak

By | 10 Ağustos 2014

hac-umre-seti

 

askerlikResûlullah sallallâhu aleyhi vesellem çocukları cesaretlenmeleri ve cihada katıl­ma arzularının yükselmesi adına askeri eğitim almaları için hazırlardı.

Semure b. Cündüp radıyallâhu anh anlatıyor: Benim annem dul kaldı. Biz Medine’ye gittik, insanlardan bir kısmı annemle evlenmek istiyorlardı Annem, “ben ancak şu yetim çocuğuma bakmaya söz verecek bir kimse ile evleneceğim” demişti. Ensar’dan bir adam onunla evlendi. Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem Ensar’m çocuklarını her sene belli vakitlerde içlerinden olgunlaşan lan mücahid- lerin saflarına katmak için imtihana tabii tutardı. Kim Resûlullah’m sallallâhu aleyhi vesellem yaptığı imtihanı geçerse mücahidlerin içine katılırdı. Bir sene ben de bu eğitim ortamında bulundum. Ancak Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem yaptığı im­tihanlar sonucunda bir arkadaşımı kabul etti, beni ise kabul etmedi Bunun üzeri­ne “Ya Resûlullah! Sen arkadaşımı kabul ettin ama beni kabul etmedin. Halbuki ben onunla yarışsam onu geçerim” dedim. Resûlullah “Haydi yarışın bakayım” dedi. Bunun üzerine ben arkadaşımla yarıştım ve onu geçtim. Resûlullah beni de mücahidlerin içine dahil etti.

Açıklama:

Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem bu tip ortamlar hazırlanmasının altında yatan temel etken, gençlerin cihada gitmelerini teşvik amaçlıydı. Zira bu yarış­larda kazananlar cihada giderlerken, kazanamayanlar ise mücahidlerin içerisine dahil olamadıkları için üzülüyorlar ve daha çok istekli davranıyorlardı. Gerçek­ten bu çok akıllıca bir yöntemdi.

Bu yarışmalar neticesinde gençlerde cihada katılma adına istek ve rağbet artıyordu. Bunun neticesinde gençler Allah yolunda hiçbir şeyden korkmadan, açıkça ve cesurca benliklerini Allah’ın dinini yüceltmek için feda etmeye hazır hale getiriyorlardı.