Çocuklarda İçe Kapanıklık Nasıl Giderilir ?

By | 25 Mart 2015

Çocuklarda İçe Kapanıklık Nasıl Giderilir ?Çocuklarda İçe Kapanıklık Nasıl Giderilir ?

Ebeveyn, içe kapanık çocuklarıyla konuşmalı ve davra­nışlarının, onlar için problem olup olmadığını öğrenerek dünyalarına girmeye çalışmalıdır. Diğer insanların içinde kendilerini daha rahat hissetmeleri için nasıl yardımcı oluna­bileceği de sorulmalıdır.

Özellikle çocuklar, başkalarının yanında ayıplanıp kü­çümsenmemeli ve utangaç oldukları söylenmemelidir.

Çocuk, geri çekiliyorsa konuşmaya ikna etmeye çalışılma­mak ve onun adına konuşup cevap verilmemeli. Sohbete de­vam etmeli; çocuk, hazır olunca konuşmaya katılacaktır.

Bazı çocuklar, utangaçlığı bahane ederek yapılması gere­ken işleri ihmal ederler. Bu tutuma fırsat verilmemelidir. “Kendini sıkılgan hissedebilirsin; ama bu iş yapılacak. Hangi konuda yardım istiyorsan söyle; yardımcı olayım.” diyerek mazeret ortadan kaldırılmalıdır.

İçe kapanık çocukları yüreklendirmenin faydası olur. An­cak çocuk istemeden ortaya sürülecek olursa çekingenliği, ömür boyu devam edebilir. Mesela birçok kimsenin yaptığı bir yanlış var; deniz korkusu olan çocuklarının başını, zorla veya aniden suya sokarlar. Bu tutum, çocukların yüzmeyi öğrenmesini engelleyebilir. Bu bakımdan, çocukların olumlu adımlarını alkışlayarak yeni hamleleri, kendilerinin isteme­leri sağlanmalıdır.

İçe kapanık çocuklar, mümkün mertebe sosyal faaliyetle­re sevk edilmeli ve sabırla takip edilmelidirler. Sosyal faali­yetlere katılan çocuklar, arkadaş grubuyla beraber olacakla­rından, utangaçlığı atmakta zorluk çekmeyeceklerdir.