Çocuklara Şefkat Dolu Sözlerle Hitap Etmek

By | 10 Eylül 2014

feraceler

 

vasiyetHz. Peygamber’in sallallâhu aleyhi vesellem Ashab’ı İslam devrinde müslü- nıan babadan doğan çocuğa, “Ey kardeşimin çocuğu” diye hitab ederlerdi. Bedir savaşında Abdurrahman b. Avf’dan Ebu Cehil’i soran gence “Ey kardeşimin oğlu ne yapacaksın onu?” dediği rivayet edilir.

 

 

Açıklama:

Çocuklara hitap ederken onlara karşı hoş ve güzel bir ifade kullanmak, şef­kat dolu sözlerle hitap etmek çocukların özgüvenlerinin artmasına ve maneviyat­larının yükselmesine vesile olur. Konuşmaya başlarken, güzel lakap ve isimlerle çocuklara hitap etmemiz onların bize karşı kalplerinin ısınmasını sağlayan önemli bir unsurdur. Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem- bu hususta davranış tarzı bizler için en güzel örnektir.

Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, çocuklara karşı çok nazik ve hoş ifadeler kullanırdı. Yukarıda verdiğimiz hadiste geçtiği üzere çocuklara bazen “Ey oğul” der bazen de “Ey oğlum, ey yavrucuğum, ey kardeşimin oğlu ey delikanlı” diye hitap eder ve bununla daha ilk başta konuşmaya başlamadan çocukların kalple­rini kendisine yönlendirirdi.

 

[1] Buhârî, 3141