Çocuk İnternet Bağımlısı Olduysa Ne Yapılmalı?

By | 21 Haziran 2019

12 yaşından büyük çocuklar için, aile içindeki iletişimi kaliteli hale getirerek genci internet bağımlılığından kurtarmayı denemek gerekir. Bunun yanında aile toplantıları başlatmak ve çocuğun bu toplantılarda kendisini ifade etmesini sağlamak gerekir. Bu toplantılarda internet kullanımındaki artış konusunda neler yapılması gerektiği kendisine de sorularak çözüme adım adım gidilmelidir.
Aile toplantısında konuşma esnasında çocuk, günde bir veya iki saat kullanarak çıkacağını belirtirse, bu teklif değerlendirilir. Ve interneti kullanmaktaki amacın çocuğun bilgiye erişimini kolaylaştırıcı olduğu ve bu doğrultuda kullanabileceği iyi aksettirilirse, kesinlikle oyun için kullanılamayacağı belirtilirse, çocuğun teklifi kabul edilir.
Şayet bilgisayarda oyun oynamak istiyorsa, CD alınıp CD’deki oyunlardan oynayabileceği ilave edilebilir.
Konuşmanın ardından çocuk yeniden sınırsız internet kullanımına devam ederse, bir sonraki aile toplantısında, “Bu işi beceremedik, yapamadık, söz verdiğimiz halde hâlâ internetin arkasından kalkamıyoruz. Fırsat vermiştik geçtiğimiz hafta, ama yapamıyoruz galiba. Bir interneti kaldıralım bakalım evin içerisinden” denilip, internet tamamen sökülür.
12 yaşından küçük çocukta bağımlılık söz konusuysa, evdeki ortamın babanın otoritesiyle, kararlı duruşuyla koyduğu kurala uyacak hale getirilmesi gerekir.
Unutmamak gerekir ki 4-7 yaş arasındaki çocuklarda haz kesilirse, şiddet başlar. 0 yüzden çocuğun başlangıçta kesemeyeceği hazlarla meşgul edilmemesi lazım. Oyun, internet, tv çocuğa bir haz kaynağı oluşturmuşsa, bu hazların kesilmesi çocuğun elde ettiği birtakım kazanımların elinden alınmış olması anlamına gelir. Bu da çocuğun kendini yerlere atmasına, kapıları tekmelemesine sebep olabilir.
Bu noktada babanın çocuk ne kadar ağlarsa ağlasın, otoritesini gösterip, “Ne kadar ağlıyorsan ağla sevgili oğlum/kızım internet seninle ilgili bir şey değil. İnterneti kullanmayacağız” demelidir. Ve aile içinde kimse interneti kullanmamalıdır.