Çocuğunuzu Oruç Tutmaya Alıştırın

By | 13 Nisan 2015

cocugunuzu-oruc-tutmaya-alistirin    İbadetler, inancın insan ruhunda yerleşip pekişmesini sağlar. Çocuğun ruhsal yapısının, yetişkinlerden daha hassas olduğunu düşünecek olursak, onların, özellikle anne babalarının, ibadetleri yerine getirirken duydukları manevî hazzı, hassas bir şekilde hissettiklerini söyleyebiliriz. Secde ederken, namaz kılarken, Kur’an okurken gördüğü anne-babasında hissettiği farklılık, çocuk için önemli birer dinî tecrübedir.
Her bir ibadetin, bir öğretim tarafı bir de uygulama tarafı vardır. Çocuklar hem bilgiye hem de görgüye ihtiyaç duyarlar. Biz yetişkinler çoğu Kez, işin öğretim kısmını ihmal ederiz.
Çoğunlukla ibadetler, çocuklar tarafından görülerek icra edilir. Namazda böyledir, oruç da. O halde yapmamız gereken, Ramazan ayı gelmeden önce henüz oruç tutmakla mükellef olmasa da çocuklarımızı oruç ibadeti konusunda bilgilendirmektir.
Bu öğretim safhasında çocuğa, oruç ibadetinin geçmişte diğer peygamberlere de emredilen bir ibadet olduğu, orucun Allah Teâlâ’nın çok sevdiği bir kulluk ifadesi olarak görüldüğü ve sevabının da Allah Teâlâ tarafından verileceği, oruç tutmakla irademizin güçleneceği ve her türlü isteği bize dayatan benliğimizin disipline edileceği, aç ve susuz kalmakla, fakir ve yoksul İnsanların halini daha iyi anlayacağımızı, her yıl bakıma alınan fabrikalar Kibi, vücudumuzun da yılda bir ay oruç tutmakla organlarımızın adeta bakıma alınıp rahatlatıldığı anlatılabilir.
Yine çocuklara sahur, imsak, iftar, mahya, fitre, kefaret gibi kavramlar unlatılmak, bu arada orucu bozan ve bozmayan şeylerden de söz edilmelidir. Ancak onları ilgilendirmeyen ve sadece yetişkinler için orucu bozan hususlardan bahsedilmemelidir.
Çocuklarımıza oruç ibadetiyle ilgili gerekli bilgileri verdikten sonra, çevrede yaşanan manevî havanın da etkisiyle çocuk oruç tutma isteği duyacaktır.
Oruç tutmakla mükellef olan ve ergenlik çağma ulaşmış olan çocuklarınız için bu ibadetin ifasında söyleyebileceğimiz herhangi bir şey yok.
Ancak henüz ergenlik çağına ulaşmamış fakat ailesindeki Ramazan hacısından etkilenerek sahura kaldırılmasını isteyen ve oruç tutma arzusunda olan çocuklarımız için nasıl bir yol izleyeceğiz? Âyetler ve hadisler yetişkinleri hedef aldığına göre bu hususta söyleyeceklerimiz, bu ibadetin fıkhî yününü değil, eğitim yönünü ele alacaktır. Dolayısıyla aşağıda ifade edeceğimi görüşler tavsiye niteliğinde olacaktır.
Çocukları oruç tutmaya teşvik etmek ve onlara oruç alıştırmaları yaptırın,ık gerekiyor. Çocuk anne ve babadan gördüğünü öğrenir, sizin yaşadığınızı modeller. Özellikle 0-7 yaş taklit ve modelleme döneminin en önemli , unsuru, çocuklar için alıştırma dönemidir.