Çocuğu Bakıcıya Vermek Doğru Mudur ?

By | 25 Mart 2015

Çocuğu Bakıcıya Vermek Doğru Mudur ?Çocuğu Bakıcıya Vermek Doğru Mudur ?

Küçük çocuklara bakmak için seçilecek kimse­lerin anlayışlı, sıcakkanlı, çevresine uyum sağlamış ve hep­sinden önce de çocukları seven birisi olması gerekmektedir. Temizliğe ve düzene aşırı düşkünlük veya çökkünlük hâlin­de yaşayan kimselere, çocuğu teslim etmemek uygun olur. Büyümekte olan çocuğun duygusal ihtiyaçları, biyolojik ihti­yaçlarından fazladır çünkü.

Bakıcının, çocuğun ihtiyaçlarını ne derece karşılayabilece­ğinden emin olmanız gerekmektedir. Çocuk ağladığında, huysuzluk ettiğinde özel bir metotla rahatlıyorsa bunu, bakı­cıya söylemeniz gerekmektedir. Bakıcınız, evinizi tamsa da duyacağı ihtiyaçların yerini belirtmenizde yarar vardır.

Bakıcı, iyi seçilmeli ve değiştirilip durulmamalıdır. Bakı­cı, sorumlu ve öğrenmede yetenekli olduğu sürece, yaşı, çok fazla problem olmamalıdır. Şüphesiz, biraz olgun olanı ter­cih edilmelidir.

Çocuğunuza bakacak kişiyle ilgili ilk izlenimleriniz ol­dukça önemli. Şartlarınızı konuştuğunuz sırada eğer çocu­ğunuz da yanınızda ise bakıcının çocuğunuzla ilgilenip ilgi­lenmediği ya da ne tarz bir iletişim kurduğu bile size önemli ipuçları sağlayacaktır.

Bakıcıyı mümkünse evinde ziyaret edin, çocuklarıyla iliş­kisini gözlemleyin. Çocuğunuza kendi evinde bakacaksa, evin karanlık ya da rutubetli olup olmadığına dikkat edin. Yeterli bir süre çocuğunuza bu kişiyle birlikte bakın ve ça­lışmaya başlamadan önce aşamalı olarak günün belirli saat­lerinde evden uzaklaşarak çocuğunuzu bu uzun süreli ayrı­lığa yavaş yavaş alıştırın.

Çocuğunuza bakacak kişinin temiz, pratik ve düzenli ol­masına dikkat edin. Güler yüzlü, sevecen, düzgün bir aile yaşantısına sahip olan, çocuğunuzu eğitirken çok katı ya da aşırı serbest davranmayacak bir bakıcınız olmalı. Çocu­ğunuza bakacak kişiyi seçerken “Beğenmezsem baktırmam.” diye düşünmeyin; çünkü değişen her bakıcı, çocuğunuz için yeni bir yüz, yeni alışkanlıklar, altüst olan bir dünya demek­tir ki bu da onu güvensizliğe sürükler.

Bakıcının özellikle uzun süreli olması önemlidir. Çünkü çocuğun en önemli ihtiyacı bağlanmaktır. Kendisine bakım veren kişiye bağlanmadan daha sonraki bağımsızlık aşama­sına gelemez.

Unutulmamalıdır ki hiç kimse sizin tam istediğiniz gibi olmayacaktır. Çocuk bir bakıcıya emanet edildiğinde kişili­ğinin gelişimi sırasında onun etkisinin olması, sizden farklı birinin etkisi altında büyümesi vazgeçilmez olur. Bu sebeple sizin için en önemli özelliklerin ne olduğunu belirleyip bu özellikleri en çok karşılayan birini bulmalı ve bunun dışın­daki farklılıklara da göz yummaksınız. Bu durum anneanne veya babaanne tarafından bakılan çocuklar için de geçerlidir. Bu konuda önceliklerin belirlenmesi esas olmalıdır.