Ebu Hureyre’nin rivayet ettiğine göre Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Üç kişiye yardım etmesi Allah üzerine haktır: Allah yolunda savaşan mücahide, ödemek isteyen yazışmak köleye ve korunmak niyetiyle nikahlanan kimseye”
Açıklama:
Evlilik genç erkekler için gözü harama bakmaktan çevirici ve namusu koruyucu olunca, bu durum genç kızlar için de geçerlidir. Yine evlilikte korunma olduğu gibi huzur bulma ve hoş beraberlik de vardır. Ve yine korunma ve beraberlikte, Allah’ın nimeti ve lütfuyla dünyaya getirme de söz konusudur.
Hafız îbn Hacer diyor ki: “Alimler evlenme hususunda erkekleri kısımlara ayırmışlardır: Birincisi: Evlenmeye gücü yeten ve nefsinden korkan. Cumhurun görüşüne göre bu kimsenin evlenmesi menduptur. Hanbelîler biraz daha ileri giderek vacip olduğunu söylemişlerdir. Şafiîlerden Ebu Avane el-İsflrani de bu görüşte olduğunu Sahih’inde açıklamıştır. Bu görüşü el-Masisi Muhtasaru’l- Cüveyni’nin Şerh’inde nakletmiştir.
Aynı şekilde vacip oluşunu İbni Hazm da belirtmiştir. Cimaya gücü yeten herkesin evlenecek imkâna sahip olursa evlenmesi farzdır. Buna gücü yetmezse orucu çoğaltması gerekir. Bu, seleften bir grubun da görüşüdür… Kurtubi diyor ki: Bekârlığın kendisine dinine zarar vermesinden korkan imkân sahibinden, bu evlenmediği sürece kalkmayıp evliliğin vücubiyeti de onun üzerinden değişmez.”

