Bilgilerini Ölçme Amaçlı Soru Sormak

By | 10 Temmuz 2014

hac-umre-seti

 

kimbuadamResûlullah sallallâhu aleyhi vesellem çocuklara onların bilgilerini ölçmek için sorular sorardı. Abdullah b. Ömer radıyallâhu anh anlatıyor: Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem bir gün “Çöl ağaçlarından yaprakları dökülmeyen bir ağaç vardır. O her yönü ile müslümana benzer. Bilin bakalım bu hangi ağaçtır?” dedi. Orada­ki insanlar çöl ağaçlarını saymaya başladılar, benim aklıma ise o ağacın hurma ağacı olduğu gelmişti ancak utandığım için söyleyemedim. Sonra orada bulu­nanlar Resûlullah’tan bu ağacın isminin ne olduğunu söylemesini istediler de Resûlullah sallallâhu aleyhi vesellem, “O ağaç hurma ağacıdır” diye cevap verdi.

Müslim’in rivayetinde Abdullah b. Ömer’in babasına Resûlullah’ın soru­sunun cevabını bildiğini ancak utandığı için cevap veremediğini söyleyince Hz. Ömer’in radıyallâhu anh, “Şayet Resûlullah’m sorusuna cevap verseydin bu, bana birçok şeyden daha sevimli gelirdi” diye cevap verdiği nakledilmektedir.

Hz. Ömer’in oğlu Abdullah’a bu şekilde cevap vermesi oğlunu büyüklerin meclisinde dahi olsa ilim üzere bir şey söylemeye teşvik ettiğini göstermektedir. Nitekim Hz. Ömer’in çocukları büyüklerin arasında konuşmaya teşvik ettiğine dair şu iki rivayet de oldukça manidardır.