Abdullah B. Abbas’ın Seceresi

By | 12 Mart 2014

abdullah b.abbas se

Abdullah B. Abbas’ın Seceresi Peygamber efendimizin soyundan gelmektedir. Tam olarak Abdullah B. Abbas’ın Seceresi şu şekildedir, Allah Resûlü’nün (a.s.m.) amcası Abbas ile Lübâbe binti Hâris’in oğludur. Mekke’nin zenginlerin­den olan babası Allah Resûlü’nden (a.s.m.) yalnızca birkaç yaş büyüktü. Amca yeğenden çok arkadaş gibi büyüdüler. Allah Resûlü (a.s.m.) İslâm davetine başladığında Hz. Abbas görünürde di­nini terk etmedi. Ama Efendimiz’i hep destekledi. Koruyup kolladı.

Abdullah B. Abbas’ın Seceresinde annesi ilk çocuğunun isminin Fadl olmasından dolayı Ümmü Fadl künyesi ile anıldı. İlk Müslümanlardan olan annesi, Hz. Hati­ce’den hemen sonra İslâm’la şereflenerek ebedî saadete kavuştu.

Allah Resûlü’nün (a.s.m.) akrabaları, Ebu Leheb dışında Müs­lüman olsun ya da olmasın Kureyşlilere karşı onu desteklediler. Bu yüzden Müslümanlar abluka altına alındığında Hz. Abbas ve ailesi de ablukaya mahkûm edildi. Üç yıl boyunca, aç-susuz esir kampın­da yaşıyormuşçasına inanılmaz sıkıntılar yaşadılar. Abdullah b. Abbas bu kampta ana rahmine düşerek, ailesini ve Müslümanları biraz olsun gülümsetti, doğumu ile onlara yeni bir umut oldu.