İçki içmekten şiddetle sakın! Zira içkide on çeşit zarar vardır:
- İçki içen kimse, içkinin verdiği sarhoşlukla âdeta deli gibidir. Çocukların maskarası olur. Erdemli kişilerin yanında itibarı kalmaz, kınanır.
İbn Ebi’d-Dünyâ bu hususta şöyle demiştir: “Bağdat sokaklarında sağa sola bevleden, daha sonra bu idrarını yüzüne süren sarhoşlan gördüm. Hem bu rezilliği yapıyorlar hem de şöyle dua ediyorlardı: Allahım! Beni tövbe edip temizlenenlerden eyle!”
İbn Ebi’d-Dünyâ’nın anlattığı bir başka hadise de şöyledir: “Sarhoşun biri sokağın ortasına küsmüştü. Bir köpek de gelmiş onun ağzının etrafına ve sakalına bulaşanları yalıyordu. Bunu gören sarhoş, ‘Ne hoş! Allah seni mübarek etsin’ dedi. Daha sonra köpek ayağını kaldırdı ve adamın suratına işedi. Sarhoş tekrar, ‘Ne hoş, ne sıcak bir su! Allah seni mübarek etsin!’ dedi.’’
- İçki malı telef edip aklı zayi eden bir belâdır. Nitekim Ömer b. Hattâb (radıyallâhu ‘anh) Resûlullah’a (sallallâhu ‘aleyhi ve sellem) içki hakkındaki görüşünü sorduğunda Resûlullah (sallallâhu ‘aleyhi ve sellem), “İçki malı telef edip aklı yok eder” buyurmuştur.
- İçki içmek kardeşler, dostlar ve insanlar arasında düşmanlığın çıkmasına neden olur. Yüce Allah’ın da buyurduğu gibi: “Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister.”
- İçki, içen kimseyi Allah’ın zikrinden ve namaz kılmaktan alıkor. Allah Teâlâ’nm da buyurduğu gibi: “Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?”(Mâide 5/91) Bu ayet indikten sonra Hz. Ömer (radıyallâhu ‘anh), “Ey Rabbim, vazgeçtik” demiştir.
- İçki içmek kişiyi zinaya sürükler. Zira insan, içki içtiği zaman hiç farkında olmadan karısını boşayabilir ve sonrasındaki ilişkileri de zina olur.
- İçki bütün kötülüklerin anahtarıdır. Çünkü içki içene her türlü günahı işlemek çok basit gelir.
- İçki içen kişi kendisini korumakla görevli meleklere eziyet etmiş olur. Zira o hem içkinin pis kokusuyla hem de günah ortamlarına girmekle bu meleklere eziyet eder. Hâlbuki kişi kendisine eziyet etmeyenlere eziyet etmemelidir.
- İçki içen kimseye ceza olarak seksen değnek vurulur. Eğer bu ceza dünyada verilmezse ahirette, ateşten kamçılarla, herkesin görebileceği bir yerde verilecektir. Dostları ve akrabaları onun bu duruma şahit olacaktır.
- İçki içen kimse gökyüzünün kapılarını âdeta kendi yüzüne kapatmış olur. Yaptığı iyilikler yüce Mevlâ katına yükseltilmez. Yaptığı duanın kırk gün boyunca tesiri olmaz, fayda vermez.
- İçki içen kendisini büyük bir tehlikenin içine atmış olur. Öyle ki şayet kendisine o haldeyken ölüm gelip çatacak olsa imansız gideceğinden korkulur.
Bunlar sadece dünyada ahirete varmadan önce verilen cezalardır. Ahirette verilecek cezalara gelince, bunlar sayılamayacak kadar çoktur. Kişinin sevaplarının karşılık bulamamasından irinli sular içirilmesine ve zakkum yedirilmesine kadar birçok azap beklemektedir onu. O halde, aklı başında kimse azıcık dünyevî lezzeti ebedi ahiret lezzetlerine tercih etmemelidir.

