Peygamber Efendimizin eğitim metodunda dikkat çeken önemli bir husus da, birinin hatasını, yanlış bir davranışını gördüğünde, o şahsı deşifre etmeden, genele o hata ile ilgili bilgi vermesidir. Bu yöntem, yanlış yapan şahsın rencide edilmemesine yönelik bir nazik davranışı olduğu gibi, aynı zamanda kendisinin bu hatayı işleyenlere de yönelik bir uyarısıdır.
Medine’ye bir heyet gelip huzurunda Müslüman olur. Namaz kılarlarken bir adam dikkatini çeker. Adam rüku ve secdesini tam yapmaz. Namazını tamamladıktan sonra, adama hiçbir şey söylemeden cemaatine döner ve:
– Ey Müslümanlar! Rüku ve secdede belini düzgün tutmayan adamın namazı namaz değildir, buyurur.
Genele konuşarak, hem mahcup etmeden adama hatasını düzeltmesi uyarısında bulunmuştu böylece, hem de varsa içlerinde bu yanlışı yapanlara da ders vermişti.
