• Bir kimse öfkelendiğinde ayaktaysa oturması; oturuyorsa yere uzanması müstehabdır.
• Aynca soğuk su öfkeyi yatıştırır.
Çünkü Haşan (r.a.), Hz. Peygamberin (sa.v.) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
“Öfke, insanoğlunun kalbinde tutuşan bir közdür. Biriniz öfkelenenince ayaktaysa otursun; oturuyorsa bir yere yaslansın.”
• Bir grup kendi arasında gizli bir şey konuşurken kişinin onların arasına sokulması mekruhtur. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v.) bunu yasaklamıştır.
• Güneş ve gölge arası bir yerde oturmak mekruhtur.
• Sol eline dayanarak oturmak ve insanların yanında uzanıp yatmak da mekruhtur.
Bir oturmadan kalkıp giderken oturma süresince işlemiş olabileceği günahlann kefâreti olarak şöyle dua etmesi müstehabdır:
“Allâh’ım! Seni yüceltir, sana hamd ederim. Senden başka taıın yoktur. Senden bağışlanma diler, sana tövbe ederim.”
• Kabirler üzerinde ayakkabı ile yürümek mekruhtur.
Kabristana girenin şöyle dua etmesi müstehabdır:
1. “Allahım! Ey sana inanarak bu dünyadan göçüp giden çürük ceset ve kemiklerin Rabbi! Muhammed’e ve onun soyuna salât eyle. Onlara katından bir rahatlık ve kurtuluş indir.”
2. “Ey mü’minler diyan! Size selâm olsun. Hiç kuşkusuz biz de Allâh’ın izniyle pek yakında size katılacağız.”
Her iki dua da Hz. Peygamber’den (s.a.v.) nakledilmiştir.
