99 Tesbih

By | 19 Ekim 2014

99tesbih   Tesbih çekmenin dinimizde yeri oldukça önemlidir. Yüce yaradanı anmak anlamına gelen tesbih sevap kazandıran bir ameldir. Namaz bitiminde çekilen tespih dışında ; Günlük çekilmesi gereken tesbihler de vardır. Osmanlı döneminde bir sanat ve ustalık işine dönüşen tesbih yapımı, mahir tesbih ustalarının “kemane” adı verilen tornalarında gerçekleşmiştir. Elle veya ayakla çalışan kemaneler ve ona eşlik eden el matkapları günümüzde artık kullanılmıyor. Değişen koşullarla birlikte tesbihler de “çekim” adı verilen modern yöntemlerle yapılır hale gelmektedir. Tespih tanelerin de kullanılan taşların değerine göre  tesbih değişmektedir.


Hz. Muhammed zamanında namaz ve dua sırasında hurma çekirdeği veya çakıl taşı kullanıldığı bazı hadislerden anlaşılmaktadır. İslam’da Peygamber’in namaz kılarken sünneti olan ‘Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahüekber’ kelimelerini 33’er defa tekrarlamanın hangi tarihte başlayıp, yayıldığı da bilinmemektedir. 

 

Yüce Yaratıcı’ya 99 ayrı isim veren İslami anlayış, onu anarken, her isim için bir işaret olmak üzere ipe dizdiği bu 99  taneli şeye de ‘99 tesbih‘ adını vermiştir. Çeşitli malzemelerden yapılan tespihteki tane sayısı 33, 99 tesbih, 500 veya 1000 olabilir.  Tesbihteki taşların kalitesine göre de tesbihler  farklılaşır. https://www.ihvan.com.tr/toptan-tesbih adresinden de tesbih hakkında bilgi alarak, sipariş verebilirsiniz.