Yazma İğne Oyaları

By | 8 Nisan 2015

yazma-iğne-oyalarıMüslüman bayanların başlarını örtmek için ev içinde ve ev dışında kullandıkları farklı örtüler vardır. tesettüre uygun olarak yabancı erkeklerin yanında saçlarını kapatmak zorunda olan müslüman bayanlar dışarı çıkarken eşarp, şal gibi örtülerle başlarını, boyunları ile birlikte omuzlarına kadar örterler. Kendi evlerinde yabancı bir erkek yoksa sadece mahrem dairesi içinde ki erkekler evde bulunuyorsa o zaman seçaları açık başlarını örtmeden evin içinde müslüman bayanlar durabilir. Fakat ev içi olsada namahrem erkekler bulunduğu zaman aynı dışarısı gibi müslüman bayanlar başlarını örtmekle mükelleftirler. Ev de kullanılan örtüler dışarıda kullanılanlardan biraz daha farklıdır. Kolay kullanılması için bu örtüler ince, pamuklu, hafif kumaşlardan yapılır. Ev içinde kullanılan örtülere yazma, yemeni, tülbent denilmektedir.

yazma-iğne-oyaları-Bayanlar ev içinde örttükleri bu tarz yazmaların kenarlarına farklı oyalar yaparlar. Bu oyalar yazmanın üzerinde ki motiflere, çiçeklere, desenlere uygun olarak yapılır. Yazma iğne oyaları, tığ oyaları, firkete oyaları gibi çeşitli metodlarla süslenir. Her oya el emeği göz nuru olarak çok değerlidir. Yazma iğne oyaları özellikle yıllarca kullanılabilecek sağlamlıkta ve güzelikte olur. Her bayan Yazma iğne oyalarını yapmayı beceremeye bilir. Çünkü Yazma iğne oyalarını yapmak zordur, marifet ister. Bu gibi durumlarda dışarıdan parayla hazır Yazma iğne oyalarıyla süslenmiş tülbentler alınır.

Yazma iğne oyaları yapabileceğiniz en yeni model tülbent, yemeni ve yazma modelleri www.ihvan.com.tr online alış veriş sitesinde hizmetinizdedir.