Toz Sürme

By | 24 Ekim 2014

toz-surme-Toz sürme İslami açıdan kabul edilen sürme çeşididir. toz sürme Ismid denilen doğal taştan imal edilmektedir. Toz sürme genellikle Arap yarımadasında ki ülkelerde bulunmaktadır. Dünyaya da oradan temin edilmektedir.

Ülkemizede toz sürme Haca giden hacılar ve umre ziyaretine giden kişilerin geri dönerken sevdiklerine, ailelerine, kendilerine yada hoşgeldine gelen misafirlerine getirmeleri sayesinde gelmektedir.

Toz sürmenin kullanımı diğer sürmelerden farklıdır. Toz sürmeyi sürmek zordur ve profesyonellik ister. Dikkatli sürülmezse göz çevresine dağılır ve kötü bir görüntü ortaya çıkar.toz-surme

Toz sürmenin konulduğu kendine özel bir şişesi vardır. Sürmeyi çekmeye yarayan ucu sürme şişesine batırıp sonra elin titrememesine dikkat ederek ucu gözünün iç kısmına yani iki göz kapağının arasına yerleştiriyorsun, göz kapakları kapatılır ve sürme bir kerede göz bitimine kadar çekilir.

Daha önce dediğimiz gibi ilk başlarda bulaştırılabilinir ama zamanla toz sürmeyle sürme çekmek konusunda tecrübe kazanılır.  Tecrübe kazanılana kadar akşamları yatmadan önce sürüp yatılabilinir. zünü yıkadıktan sonra kirpik diplerine dağılıp buğulu bir ifade veriyor gözlere

Bazıları toz sürmeyi sulandırarakta kulllanmayı tercih edebilmektedirler. Toz sürme su dışında gül suyu ile de ıslatılabilir. Çok nadir olsada zeytin yağı ile de sulandıranlar vardır. Ama toz sürmenin orjinal kullanımı sulandırmadan toz halinde kullanmaktır.