Sünnet Şekerleri

By | 9 Nisan 2015

Aileler çocuklarının her özel gününü önemli merasimlerle kutlarlar. Tabi ki bunun amacı çocuklarına verdikleri önemin değerin belli olması içindir.

Ailelerin çocukları için yaptıkları merasimlerden bazıları bebekliklerinden sünnet-şekerleri-yetişkinliklerine kadar şöyle sıralanabilir, bebek hoş geldin partileri, bebk lohusa mevlütleri, doğum günü partileri, altı ay kınaları, ilk diş çıkarma partileri, okula başlama partileri, mezuniyet törenleri, sünnet cemiyetleri, nişan törenleri ve düğün törenleridir.

Bu törenlerin merasimlerin bazıları Avrupa’dan esinlenerek oluşturulan günler olsada bir çoğu dini kaynaklı merasimlerdir.

Lohusa mevlütleri, sünnet cemiyetleri, düğün cemiyetleri gibi merasimler tamamen dini kaynaklı cemiyetlerdir.

Özellikle sünnet törenleri Peygamber Efendimiz (sav)’ in sünnetlerinden birini yerine getirmek için yapılmaktadır.

sünnet-şekerleriDini olan sünnet törenleri çok büyük organizasyonlarla son yıllarda kutlanmaktadır. sünnet cemiyetlerinde farklı farklı kutlamalar yapılmaktadır. Her aile kendi yaşayış biçimime göre sünnet cemiyeti organizasyonu yapmaktadır.

Bazı kesimler çocuklarının sünnetinde Kuran okunmasını, mevlüt ookumasını, ilahi dinletilerini, semazen gösterilerini ve mehter takımı gösterilerini tercih ederken diğer bir kesim ise şarkılı, türkülü, oynamalı, eğlenceli sünnet törenini tercih eder.

Her iki kesimin dünnet töreninin ortak noktası sünnet şekerleridir. Sünnet cemiyeti nasıl olursa olsun gelen misafirlere sünnet şekerleri ikram edilir. Sünnet şekerleri özel olarak sünnet kıyafeti şapkası, yada bastonu şeklinde şık bir sunumla hazırlanarak gelen misafirlere hatıra olsun diye dağıtılır.