Pelesenk Tesbih

By | 15 Ekim 2014

pelesenktesbihDaha çok güney Amerika da ve brezilya da  bulunmaktadır. Oldukça sert ve ağır bir ağaçtır. Daha çok ülkemizde pelesenk tesbih yapımında kullanılmaktadır. pelesenk tesbih kullanıldıkça parlar ve rengi koyulaşır. Ahşabı çok sert olduğundan yontulması emek ister. pelesenk içerdiği yağlardan dolayı çok hoş kokusu vardır. pelesenk tesbih avuç içerisinde ovalandıktan sora avuç içerisinde kahve ve kakao kokusuna benzeyen çok güzel, çok hoş bir koku bırakmaktadır.

Pelesenk ağacı tesbih yapımı dışında; iç yalıtım malzemesi olarak da kullanılır. Gemi ağacı olarak da adı vardır. Birçok rengi bulunur. Kahverengi, koyu yeşil ve türleri vardır. Koyu yeşil renkli olanın kokusu daha keskindir ve daha yağlıdır. Pelesenk’in  Osmanlı sadrazamlarının, Mısır da ise varlıklı kişilerin sandukasında kullanılmaktadır.

Pelesenk aynı zamanda; Osmanlı zamanında sadrazamların kullandığı bir ağaçtır. Mısırlılar zamanında ise ölen zengin kişilerin sandukasını yaptığı bir ağaçtır. Bu tespihi avucumuzun içine alıp ovaladığımız zaman çok tatlı bir koku yayar. Belli bir zaman sonra hem kendi kokusunu yayar hem de kullanan kişinin teninin kokusunu yaymaya başlamaktadır. Tesbih ve tesbih çeşitlerini ihvan.com.tr adresinden bularak sipariş verebilirsiniz.