Namaz Tesbihleri

By | 28 Eylül 2014

namaztesbihleri   İslamiyette namaz ibadetinden sonra teşbih çekilmektedir. namaz tesbihleri, namaz sonrası dua ederken çekilen tesbih, ibadetin tamamlayıcısıdır. Aynı zamanda ibadet eden kişinin yanılmasını önlemek amacıyla da teşbih çekilmektedir. Çünkü namaz  dan sonra okunan dualar sırasında 33 defa Sübhanallah, 33 defa Elhamdülillah, 33 defa Allahuekber denmektedir. Namaz dışında Bazı esmalar- Allahın isimleri zikredilmek üzere tespih de çekilmektedir.

Tesbih bulunmadan önce Müslümanlar parmaklardaki boğumları sayarak sayıyı tamamlamışlardır. Bazı kaynaklarda ise; namaz tesbihleri bulunmadan önce 33 küçük taş parçası yada benzer maddeler kullanılarak bir tarafa aktarıldığı böylelikle sayının karışmasının engellendiğine dair bilgilerde yer almaktadır. Bu gibi farklı yollar denenerek yuvarlak boncukların ipe dizilmesi sonucu namaz tesbihleri ortaya çıkmıştır.

Dinimizde yaygın olarak kullanılan teşbihler 33 taneli teşbihlerdir. Esmaül hüsnada geçen Allahın 99 güzel adını zikretmeye yarayan bu teşbihler dışında farklı tane sayısına sahip tesbihlerde bulunmaktadır. Günümüzde taneli teşbihler dışında zikirmatik adı verilen otomatik sayım yapan teşbihlerde satılmaktadır. Bunlar dışında dijital tesbihler, ışıklı dijital tesbihler gibi elektronik tesbihlerde vardır. https://www.ihvan.com.tr/toptan-tesbih adresinden birçok teşbih çeşidine ulaşarak, sipariş verebilirsiniz.