Mutlu Bir Evlilik İçin Edilen Dua Ne Anlatıyor?

By | 21 Haziran 2019

Gözler sevindiren ve gönüller aydınlatan eş ve çocuk sahibi olmak üzere yaptığımız bu dua, bize bir evliliğin hem iki cihan saadetini yaşamak, hem de eş ve çocuklarımıza yaşatmak için önemli bir vesile olduğunu gösteriyor. Bu dua âyeti, bize evliliğimizi cennet kılmanın ve evliliğimizdeki cenneti, iki cihanda da yaşamanın ve yaşatmanın güzelliğini sunmaktadır. İnsan bu duaya göre, mutlu bir evlilik için gözler aydınlığı, gönül serinliği ve huzuru verecek bir eş olmaya çalışmalı; bu güzelliklere sahip cennet ve cemalullahta beraber olacağı eş ve hayırlı evlatları Rabbinden dilemelidir.
İnsan, Rabbinden mutlu bir evlilik için, takva sahiplerinin örneği ve önderi olmayı istemelidir. Aslında, Rabbimiz evliliğin anlam ve amacını bu muhteşem âyetle insana hissettirmektedir. İnsan bu duaya göre, cennet ve cemalullahta beraber olacağı; dünyasını da iman, ibadet ve güzel ahlakla cennet kılacağı göz aydınlığı ve gönül huzuru verecek bir eşi ve çocuğu Rabbinden dilemelidir. Ama kişi bununla da kalmayıp Rabbimizin emirlerine uymada, yasaklarından sakınmada gönlü titreyen ve hassasiyet gösteren insanlar için, örnek ve önder bir aile yuvasını Rabbinden dilemelidir. Bu amacı da, hayatı boyunca gerçekleştirmek için gayret göstermelidir.
Hatırlayalım; ifade edilen amaçlar çerçevesinde, nikâh esnasında şu duaya âmin deriz:
Allah’ım huzurunda bulunan şu iki genci ömürleri boyunca mesut ve bahtiyar eyle!
Ömürlerine bereket, vücutlarına sıhhat, rızıklarına genişlik ihsan eyle!
Kendilerine salih, dine, vatana, millete hayırlı çocuklar ver. Kendilerini ve çocuklarını dünyevî ve uhrevî mutluluğa erdir!
Biz de bu duayı mutlu ve huzurlu bir evlilik için iki cihan saadeti müjdesiyle gönlümüzde taşımalı, hallerimizle ve ahlakımızla yaşamalıyız.
Mutlu bir evliliğin, Hakk’ın İlâhî isim ve sıfatlarının kendisinde görüleceği bir müşahade kaynağı olacağı aşikârdır. İnsan, Hakk’ın müşahadesinde iken, halkın cefası ona tesir etmez. Böylece evlilik ve aile hayatı, hakiki aşkın yaşanacağı kötülüklerden koruyucu bir fanus hükmünde olur. Bu manada Rabbimiz Kur an-ı Kerîm’de evliliğin amacının birbirlerine huzur ve manevî sakinlik verebilecek eşlerin varlığıyla gerçekleşebileceğini ifade etmektedir. Rabbimiz birbirlerine manevî huzur ve dinginlik veren, içlerine sevgi ve rahmet koyduğu eşleri kendisinin bir mucizesi olarak ortaya koyar. Bu hakikatleri Rûm sûresinde şöyle anlatır:
“Onun mucizelerinden biri de, size nefislerinizden, manevî dinginlik ve sakinliği bulacağınız eşler yaratması ve aranıza sevgi ve acıma koymasıdır. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır.”

Demek ki aile fertlerimize, ya da eşler birbirine, anne-babalar çocuklarına, çocuklar anne-babalarına manevî huzur, dinginlik ve mutluluk verebiliyorsa, Allah’ın bu âyetlerini yaşayan canlı mucizeleriz. Eğer böyle değilsek, evliliğin İlâhî mucizesini gerçekleştiremeyen garipleri olmuşuz demektir. İşte bu noktada, “Rabbim bizim için eşlerimizi ve çocuklarımızı cennet ve cemalullah yoldaşı kıl. Rabbim bizi iki cihanda eş, dost, akraba, evlat ve talebelerimizden yana güldür” duasını etmek gerçekten çok etkilidir.