Misk Esansı

By | 10 Ekim 2014

miskesansımisk esansı, bir tür erkek ceylan tarafından üretilen güzel kokulu maddedir. Aynı zamanda erkek misk geyiğinin vücudundan çıkan, kokusu hoş ve kuvvetli, yağlı bir salgıdır. Salgı, geyiğin karnının alt tarafında bulunan salgı bezinden gelir. Ceylan dışında, bazı farklı hayvanlardan da üretilebilir. misk esansı, özellikle Orta doğu ve İslâm kültüründe fazlasıyla bilinen ve değer verilen bir kokudur. Kur’ân’da cennette bulunduğu anlatılır.

misk, parfüm yapımında esans ruhu olarak, koku ve renk vermek için kullanılır. Misk elde etmek için, geyiğin salgı yapan bezleri, bulunduğu yerden çıkarılarak kurutulur. Misk kelimesi Kur’ân-ı Kerim’in şu âyetinde geçmektedir: Muhakkak ki ebrar olanlar, elbette nimetler içindedir. Tahtlar üzerinde (oturup) seyrederler. Sen, nimetin pırıltısını (sevincini), onların yüzlerinde görüp Onlara, mühürlenmiş (sadece kendilerinin açacağı) halis şaraptan sunulur (içirilir). Onun (o şarabın) sonu misktir (şahane misk kokusudur). Ve yarışanlar, artık bunda (bunun için) yarışsınlar.

Hadîslerde de  iyi ve güzel huylu salih insanlar, miske benzetilmiştir: “İyi bir sohbet arkadaşı misk satıcısı gibidir, sana misk vermese bile kokusu bulaşır. Kötü bir sohbet arkadaşı da körük çekene benzer. Tutuşturduğu ateş seni yakmasa da, üzerine dumanı bulaşır.” misk esansları ihvan.com.tr adresinden bularak, online sipariş verebilirsiniz.